3.7.2023. 10:53
0
Marinković-Lepić pozvala na dogovor o sjednicama Predstavničkog doma PFBiH
Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH posljednji put je održana 28. aprila kada je zahvaljujući odlukama visokog predstavnika Christiana Schmidat omogućeno da se potvrdi nova Vlada FBiH bez saglasnosti oba potpredsjednika FBiH. Schmidt je svojom odlukom oduzeo glas Refiku Lendi i suspenzijom Ustava FBiH omogućio novu Vladu FBiH.

No, situacija se vrlo brzo zakomplikovala, a sjednice se ne održavaju. Ona koja je bila zakazana za 21. juni je naprasno otkazana dan prije. Kako su tada tvrdili iz koalicije razlog otkazivanja je što nije okončana procedura dodjele zamjenskih mandata zastupnika koji su podnijeli ostavke. Iz CIK-a su i tada potvrdili da su oni proceduru proveli na vrijeme, ali da pojedini kandidati nisu preuzeli poštu. U ovom trenutku je Predstavnički dom popunjen i svi mandati su preuzeti.

Politička situacija se usložnjava, a HDZ BiH od trojke traži imenovanje sudije Ustavnog suda BiH Marina Vukoje. No, pojedinci iz stranaka trojke još uvijek nisu donijeli odluku da li će glasati za Vukoju. Upravo zbog toga nije održana ni sjednica Komisije za izbor i imenovanja koja je trebala pripremiti konačni prijedlog za sjednicu, odnosno da li će biti jedan ili više kandidata.

Predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Mirjana Marinković-Lepić za utorak 4. juli zakazala je sjednicu Kolegija za koju nema ni dnevnog reda.

Kako je navela prva tačka dnevnog je „dogovor o održavanju sjednica Predstavničkog doma FBiH tokom mjeseca jula“.

S obzirom na situaciju koju je izazvao Milorad Dodik sa Narodnom skupštinom Rs i napadom na Ustavni sud BiH, propalim sastankom koalicije u petak u Konjicu i odlukama visokog predstavnika Christiana Schmidta koji je poništio doneseni Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH u Rs-u, pitanje je ima li ova koalicija budućnost.

(Patria/A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.