13.10.2023. 16:28
0
EU počela ukidanje sankcija Republici Srpskoj?
Evropska unija je, po svemu sudeći, ukinula dio sankcija koje su bile uvedene za projekte iz entiteta RS, iako se o tome niko zvanično nije oglasio ni iz EU ni iz domaćih institucija.

Iz Vijeća ministara Bosne i Hercegovine jučer je saopćeno da je EU dala tri granta ukupne vrijednosti 43,8 miliona eura, od kojih se dio odnosi na projekte na koridoru 5c kroz Rs. 

"Potpisivanjem ovih ugovora osigurana su bespovratna sredstva iz fondova EU kao  finansijska podrška za radove na koridoru 5c na dionicama auto-puta i to petlja Rudanka - tunel Putnikovo brdo od 30,8 miliona eura u Rs i tunel Putnikovo brdo - petlja Medakovo od 12 miliona eura u Federaciji BiH", saopćeno je iz Vijeća ministara. 

Pored toga, potpisan je i ugovor o grantu kojim EU ulaže milion eura za projekat vodosnabdijevanja u Visokom, kojim se poboljšava usluga za oko 4.000 stanovnika u nekoliko gradskih naselja.

Podsjećanja radi, u proteklom periodu bilo je nekoliko problema koji su opterećivali sprovođenje projekata EU u BiH. U Predsjedništvu BiH bilo je blokirano sedam projekata jer su predstavnici Rs najavili da neće pustiti nijedan projekat za FBiH ako se ne oslobode evropska sredstva za Rs, koja su pod sankcijama, odnosno pod suspenzijom EU, pišu Nezavisne Novine.

Niko u evropskim institucijama ne zna ili ne želi da razgovara o ovom projektima, i da li je u pitanju neki dogovor koji je postignut izvan očiju javnosti kako da se projekti nastave sprovoditi, posebno uoči predstojećeg izvještaja o napretku za BiH koji treba da objavi Evropska komisija u narednih nekoliko sedmica. 

Iz Ministarstva finansija i trezora BiH smo dobili indirektnu potvrdu da je sedam grantova EU koje sprovodi Evropska investiciona banka odblokirano i da je krenula njihova realizacija. Oni jedino ističu da je dio grantova u vezi s vodosnabdijevanjem općina u Rs i FBiH, u vrijednosti od šest miliona eura, u fazi realizacije, i da će Predsjedništvo ratificirati i ovu odluku. 

Jedna od "žrtava" blokade ovih grantova je banjalučko preduzeće "Integral inženjering", koje čeka isplatu sredstava od evropskog granta za most na Savi kod Gradiške. Ovo preduzeće je radove na mostu završilo još prije više od godinu dana, a nije dobilo sredstva jer Evropska investiciona banka nije bila odobrila isplatu Ministarstvu finansija BiH. 

Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova BiH, nedavno je rekao da EU razmatra kako da nastavi projekte u FBiH, na način da se zaobiđu blokade iz RS. Povodom ove izjave, novinari navedenog medija su poslali upit Delegaciji EU u Sarajevu, odakle su odgovorili da ostaju posvećeni svim građanima BiH, podsjećajući da su gotovo sve ugrožene porodice iz Rs dobile pomoć EU zbog povećanja cijena energenata. 

"U svom obraćanju na konferenciji za novinare nakon 5. Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje u Briselu, 19. jula, visoki predstavnik Borrell je istakao da EU posjeduje širok set alata koji se mogu koristiti za rješavanje nekonstruktivnog ponašanja. Stoga apeliramo na rukovodstvo Rs da iskoristi priliku koju pruža kandidatski status i novi zamah u proširenju EU za dobrobit svih u entitetu Rs i BiH u cjelini, te prestane sa podrivanjem nadležnosti i institucija na državnom nivou, kao i sužavanjem građanskog prostora, što je u suprotnosti sa ponovljenim obavezama rukovodstva Rs kako bi se postigao napredak u evropskim integracijama", rekli su oni u odgovoru Nezavisnim Novinama. 

(Ajdin B.)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.