4.1.2024. 20:26
0
Banovići: Zbog političkih sukoba građani bez novca od EU
FOTO: vijesti.ba
Vijećnici u Općinskom vijećui Banovići ni danas nisu uspjeli održati sjednicu koja je prekinuta zbog, kako je rečeno, nepoštivanja poslovnika o radu.

Između ostalog, na sjednici  je traženo usvajanje odluke o privremenom finansiranju, ali i smjena rukovodstva vijeća.

"Sjednicu sam po drugi puta morao prekinuti jer se ne poštuje poslovnik o radu. Smjena predsjedavajućeg nije nikakav problem i u svakom trenutku većina na to ima pravo, ali se mora ispoštovati zakon te procedure koje to nalažu", kazao je Robert Lapčević, predsjedavajući Općinskog vijeća Banovići.

Sa druge strane, rečeno je da nije bilo razloga da se sjednica prekida. Sifet Ikanović, predsjednik Kluba vijećnika PDA, kazao je da su, nakon prvog dijela druge vanredne sjednice predsjedavajućem Općinskog vijeća i Komisiji za izbor i imenovanje poslali prijedloge za nove članove rukovodstva.

"Ovu sjednicu je trebalo znatno ranije zakazati, posebno zbog odluke o privremenom finansiranju. Bitno je reći da se mora usvojiti budžet te mi kao većina želimo učestvovati u njegovom kreiranju. Ovakvim pritiskom prema novoj skupštinskoj većini neće se postići ništa dobro", mišljenja je Ikanović. 

Ovakav razvoj situacije uticao je na to da nije usvojena odluka o privremenom finansiranju opštine, da je sve zablokirano pa i isplata pomoći od EU koju čeka 1.555 stanovnika Banovića. Rok za isplatu je sutra, a novac će biti vraćen. Osim toga, nema isplata ni za bujdžetske korisnike niti za socijalne kategorije.

"Deblokada rada Općinskog vijeća je u smjeni aktuelnog rukovodstva. Načelnik je odgovoran za budžet i on je trebao voditi računa o tome. Mi nismo imali nijedan sastanak po tom pitanju već nam je o svemu pa i nemogućnosti isplate novca od EU, govoreno tokom današnje sjednice"-naglasio je Ikanović.

S obzirom da nema odluke o privremenom finansiranju sve je fakički blokirano.

"Naglašavali smo značaj usvajanja odluke o privremenom finansiranju kako ne bi ispaštale socijalne kategorije, studenti i đaci kroz odluke o stipendiranju te ostali građani. Međutim, sada odgovornost za sve posljedice snosi novoformirana većina", kazala je Minela Agić predsjednica Kluba vijećnika SDA.

Lapčević je predložio nastavak sjednice za četvrtak, 11. januara ove godine, ali to nije prihvaćeno od aktuelne većine. 

Sukob SDA i PDA koji već dugo traje, nastavlja se i dalje i niko ne zna do kada će trajati političke igre u Banovićima. 

Podsjećamo da je SDA izgubila većinu u Vijeću, ali da PDA ipak ne uspjeva da preuzme vlast pa na svaki način blokira rad aktuelnog rukovodstva Vijeća i načelnika Bege Gutića, pišu Vijesti.ba

(Erna H.) 

BANOVIĆI
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.