2.4.2024. 13:05
0
Magoda: 1,7 miliona KM za sufinansiranje restauracije objekta Historijskog muzeja BiH nije samo ulaganje u infrastrukturu, već i u identitet i kulturno bogatstvo naše zemlje
FOTO: VLADA KS
Historijski muzej Bosne i Hercegovine, kao jedna od najznačajnijih kulturnih ustanova u zemlji, predstavlja neizostavan dio bogate kulturne baštine ovog područja. Ovo je jedini muzej koji tretira kompletnu historiju naše zemlje od njenog prvog spominjanja u historijskim izvorima do savremene i nezavisne Bosne i Hercegovine.

Odluka Vlade i Ministarstva kulture i sporta KS da sufinansira restauraciju objekta Historijskog muzeja u iznosu od 1,7 miliona KM, a u saradnji i s Općinom Novo Sarajevo potvrđuje posvećenost očuvanju kulturnog naslijeđa i podstiče kontinuirane napore za revitalizaciju i očuvanje kulturnih ustanova.

Objekt Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine je nacionalni spomenik. Sredstva koja će Ministarstvo kulture i sporta KS izdvojiti za njegovu restauraciju omogućit će očuvanje zgrade muzeja koja je dom za oko 400 hiljada eksponata. Osim toga, u arhitektonskom smislu, objekt predstavlja jedan od najreprezentativnijih primjera stvaralaštva u Bosni i Hercegovini i nekadašnjoj Jugoslaviji.

"Tokom posljednjeg rata u BiH Muzej se našao u blizini linije fronta i pričinjena je znatna materijalna šteta na objektu. U nekoliko navrata izvršeni su određeni radovi na sanaciji objekta. Međutim, sada se planira i potpuna sanacija stepeništa i vraćanje u izvorno stanje, te omogućavanje pristupa za osobe s poteškoćama u kretanju, ne narušavajući originalni arhitektonski dizajn", rekao je ministar Kenan Magoda.

Istakao je da je projekt Restauracije „Historijskog muzeja" od izuzetnog značaja ne samo za identitet Općine Novo Sarajevo, Kantona Sarajevo, već i za cjelokupnu bosanskohercegovačku baštinu, kao i razvoj turizma u Kantonu Saraievo.

"Muzej je jedna od sedam ustanova kulture od značaja za državu, te podsjećam da ćemo uskoro imati i zakon o preuzimanju privremenog sufinansiranja ustanova kulture i obrazovanja, do donošenja konačnog rješenja i načina finansiranja kako njihov opstanak i svakodnevni rad ne bi bio ugrožen. Nastavit ćemo pružati podršku kulturnom sektoru i raditi na jačanju kulturne infrastrukture kako bismo zajedno sačuvali i promovisali bogato kulturno naslijeđe naše države", poručio je ministar Magoda.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.