6.4.2024. 13:39
2
Iz RS tvrde da je pismo Željke Cvijanović UN-u ‘ignorirano’: Najavljene krivične prijave protiv Konakovića i ambasadora Lagumdžije
Kabinet člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića uputio je pismo organima i državama članicama Ujedinjenih nacija povodom najavljene rezolucije o Srebrenici koju je predložio ambasador BiH pri UN Zlatko Lagumdžija, saznaje Srna iz diplomatskih izvora.

Stalna misija BiH pri UN je, kako tvrdi Srna, "ignorisala pismo koje je prethodno poslala Željka Cvijanović povodom rezolucije o Srebrenici i nije ga proslijedila organima UN i misijama država članica, za razliku od pisma Bećirovića koje je uredno proslijeđeno".

Ako se ove informacije ispostave kao tačne i ukoliko i pismo Želje Cvijanović ne bude u najhitnijem roku proslijeđeno na zadate adrese, iz njenog Kabineta rečeno je da će podnijeti krivičnu prijavu protiv ministra vanjskih poslova BiH Elmedina Konakovića i ambasadora BiH pri UN Zlatka Lagumdžije.

Srna podsjeća da je ministar Konaković prethodno rekao da MIP šalje u proceduru zvanične stavove Predsjedništva BiH, a ne šalje pojedinačne akte i dopise bilo kojeg člana Predsjedništva BiH.

"Znajući za moguće manipulacije, Kabinet Želje Cvijanović poslao je pismo i direktno organima UN i misijama država članica", piše Srna.

"Od nadležnih organa tražićemo da utvrde da li je u pogledu pojedinačnih pisama članova Predsjedništva postojao različit tretman, odnosno da li je pismo bošnjačkog člana proslijeđeno na navedene adrese, dok to nije učinjeno sa pismom koje je uputila srpski član Predsjedništva. Takođe, biće neophodno utvrditi i da li je šef misije BiH pri UN postupao na osnovu akta Predsjedništva ili je to učinio samoinicijativno", naveli su iz Kabineta Željke Cvijanović.

"Međutim, to ne znači da će diskriminacija, zloupotrebe, neustavno i nezakonito djelovanje MIP-a i Stalne misije BiH pri UN proći bez posljednjica", poručili su iz Kabineta.

Član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović uputila je 4. aprila pismo svim šefovima misija država članica UN, kao i generalnom sekretaru UN Antoniju Guteresu i predsjedniku Generalne skupštine Denisu Frensisu u kome je skrenula pažnju na izuzetno značajno pitanje, a koje se odnosi na nedavne postupke ambasadora BiH pri UN Zlatka Lagumdžije koji se odnose na Rezoluciju o Srebrenici.

(Ajdin B.)

2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.