10.4.2024. 12:52
1
Jedan od rekordera u Evropi: U Službi predsjednika RS-a čak 31 savjetnik
FOTO: n1
Služba predsjednika RS-a ne samo da ima najveći "predsjednički" budžet u regiji od vrtoglavih 56,5 miliona KM godišnje, nego je zasigurno i jedan od rekordera u Evropi po broju savjetnika.

U Službi predsjednika RS-a je pored tri izabrana lica - predsjednik i dva potpredsjednika, bilo još 94 zaposlenih u radnom odnosu i 16 postavljenih lica - šef kabineta, generalni sekretar i 14 savjetnika. Na sve to, van radnog odnosa angažovano je još 17 savjetnika, od kojih 16 prima funkcionalni dodatak, a samo jedna osoba radi bez naknade.

U 2022. godini u Službi predsjednika RS-a je bilo osam savjetnika koji su zasnovali radni odnos i još 12 njih koji su primali tzv. funkcionalni dodatak.

Pravo na savjetnika imaju i potpredsjednici RS-a, Davor Pranjić i Ćamil Duraković, ali ubjedljivo najviše savjetnika angažovao je entitetski predsjednik Milorad Dodik.

Dodik se i sam na društvenim mrežama često pohvali novim savjetnikom. Od početka ovog mandata angažovao je, između ostalih, mlade pravnike Marka Romića i Bojana Savića, zatim nekadašnjeg zakletog političkog protivnika Ognjena Tadića, bivšeg konzula u Istanbulu Sinišu Mihailovića, nekadašnjeg predsjednika VSTV-a BiH Milana Tegeltiju koji je nedavno otišao za konzula BiH u Rijeci…

Prema podacima Glavne službe za reviziju RS-a, budžet Službe predsjednika RS-a iznosi 56 miliona i 488.200 КM, od čega su rashodi za lična primanja blizu četiri miliona KM.

Rashodi za bruto naknade za rad van radnog odnosa iznose 724.278 КM i najvećim dijelom odnose se na bruto naknade za funkcionalni dodatak koji se isplaćuje savjetnicima predsjednika RS-a koji su angažovani bez zasnivanja radnog odnosa.

Iz izvještaja Glavne službe za reviziju RS-a vidljivo je da je po ovom osnovu prošle godine isplaćeno 433.040 КM, a s obzirom na to da je 16 savjetnika imalo pravo na dodatak bez zasnivanja radnog odnosa, mjesečno im je isplaćivano oko 2.250 KM, piše Faktor.

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.