15.4.2024. 12:57
0
Tužilaštvo BiH: Osumnjičenom Bajkretaroviću za terorizam predložen pritvor
Postupajući u okviru tužiteljske dežure 24/7, dežurni tužitelj Tužiteljstva BiH uputio je prema Sudu BiH, prijedlog za određivanje mjere pritvora za osumnjičenog: -Bajrektarević Simbada, rođenog 1987. godine u Velikoj Kladuši, gdje je i nastanjen, državljanin BiH, višestruko osuđivan.

Protiv osumnjičenog podneseno je izvješće Državne agencije za istrage i zaštitu-SIPA, a osumnjičen je da je nekoliko dana prije obilježavanja vjerskog blagdana Bajrama, dana 7.4.2024. godine, na društvenoj mreži postavio javnu poruku, kojom prijeti široj populaciji stanovništva, nazivajući ih “nevjernicima”, “mnogobošcima” i sl., počinjenjem terorističkog napada na živote osoba, koja je objavljena uz njegovu fotografiju u maskirnim hlačama i sa automatskim oružjem, nožem i crnom zastavom sa arapskim slovima i na taj način postala dostupna korisnicima interneta i društvenih mreža.

Osumnjičeni je nakon objave, identificiran, lociran i lišen slobode, a od njega su oduzeti predmeti i sredstva, koja će biti korištena kao dokaz u postupku.

Osumnjičeni je pod istragom zbog kaznenog djela terorizma iz članka 201. Kaznenog zakona BiH. Mjera pritvora predložena je iz razloga opisanih u članku 132. stavak 1. točke b) i c), odnosno opasnosti da bi boravkom na slobodi, osumnjičeni mogao ometati istragu, prikrivati dokaze, vršitit utjecaj na svjedoke ili saučesnike, kao i ponoviti kazneno djelo ili dovršiti započeto.

Na ročištu povodom prijedloga za pritvor, postupajući tužitelj je detaljno obrazložio pritvorske razloge, nakon čega je Sud BiH osumnjičenom odredio pritvor.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.