16.4.2024. 22:40
1
Šta znači ulazak Amerikanaca u našu namjensku industriju: BiH postaje “faktor”
FOTO: biznisinfo.ba/ilustracija
Vijest da je američka kompanija Regulus Global preuzela je velike udjele u dvije značajne firme domaće vojne industrije, privukla je mnogo manje pažnje i izazvala manje reakcija nego što zaslužuje.

Riječ je o, sasvim sigurno, najvažnijoj akciziciji ove godine na domaćem tržištu.

Na samo da je riječ o, finansijski gledajući, velikom poslu od oko 15 miliona KM, već ovaj potez ima dalekosežne posljedice po čitav sektor domaće namjenske industrije, piše BiznisInfo.ba.

Kompanija je, podsjetimo, u ponedjeljak na Sarajevskoj berzi kupila 33 posto dionica firme Pretis Vogošća, te 23 posto bugojanskog Binasa.

Zanimljivo je da su ciljali baš ove kompanije, jer je riječ o firmama koje bilježe najveći rast. Za dionice Pretisa dali su 14,3 miliona KM, a Binasa oko pola miliona maraka.

Regulus Global LLC je firma registrovana u američkoj saveznoj državi Virginia, a bavi se svime – od obavještajnog softvera do vojnih sistema. Firma posluje u više od 70 zemalja širom svijeta.

Ova akvizicija dolazi u vrijeme velikog uspona bh. namjenske industrije, te sve bolje povezanosti sa američkim kupcima.

Upravo su Sjedinjene Američke Države u posljednje vrijeme glavni kupac oružja i municije koje se proizvodi u BiH, a vjerovatno su krajnji korisnici neke od savezničkih država poput Ukrajine. Stoga ove kompanije ne samo da nude veliku mogućnost ostvarivanja profita, već imaju i stratešku važnost za zapadni blok, a naročito za Amerikance.

Poznato je da je BiH postala važna, između ostalog, jer naše kompanije još uvijek proizvode one vrste municije koje koriste države u koje se ove isporuke šalju. Riječ o je municiji koja se na Zapadu uglavnom više ne proizvodi.

Velika strateška važnost akvizicije

Većinski vlasnik Pretisa i Binasa ostat će Vlada FBiH koja ima po 51 posto dionica u obje firme, što znači da Amerikanci neće moći preuzeti upravljačka prava. No, zahvaljujući dionicama – koje su kupili od privatnih investitora, uglavnom fondova – oni će postati značajan faktor.

Nema sumnje da će njihovo učešće u vlasničkoj strukturi doprinijeti daljem rastu ovih kompanija, jer će se otvoriti vrata za uvođenje novih tehnologija kao i nove mogućnosti za pronalazak novih partnera, odnosno kupaca.

Osim toga, ovo će biti dobar signal drugim velikim međunarodnim investitorima da ulaganje u namjensku industriju BiH može biti itekako sigurno i isplativo.

Ovim se, ujedno, pokazao tačnim naslov koji je BiznisInfo.ba objavio prošle sedmice, u kojem su ustvrdili da je došlo do velikog povratka na svjetsku scenu bh. namjenske industrije.

Sjajni rezultati u 2023. godini

Inače, Binas je drastično povećao prihode u prošloj godini – na oko 25 miliona KM, odnosu na 8 miliona u 2022. godini. Kompanija je poznati proizvođač eksploziva.

Pretis je 2023. godine ostvario promet u iznosu od 76,5 miliona i zaradu od oko 10 miliona maraka. Kompanija je specijalizirana za proizvodnju granata, od kojih su najpoznatije one haubičke kalibra 155 milimetara.

BiH
1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.