23.7.2016. 19:20
0
Upozorenje za roditelje: Ne pokrivajte kolica pelenama i dekama po vrućini
Dijete se u pokrivenim kolicima pregrijava, a temperatura unutra može biti i do 15 stepeni viša nego vani. Zato je bolje ljeti bebi omogućiti dotok zraka i skloniti je sa sunca.

Švedski istraživači došli su do zapanjujućeg otkrića - bebe u kolicima preko kojih je bila prebačena pelena kako bi ih se zaštitilo od sunca i vrućine bile su pod većim rizikom od toplinskog udara i sindroma iznenadne dojenačke smrti. Razlog je jednostavan. Čak i tanko pokrivalo kao što je pelena, a pogotovo deka značajno podiže temperaturu u košari kolica. Po velikim vrućinama to može biti izuzetno opasno za male bebe. Unutra je bebama bilo i za 15 stepeni toplije ako su bile na suncu.  

Pokrivala onemogućuju roditeljima da vide što se događa s bebom i zato je bolje to ne činiti. Švedski istraživači upućuju da je bolje bebu ostaviti nepokrivenu i omogućiti nesmetan dotok zraka. Kada se košara ili kolica pokriju to se onemogućava i temperatura unutra raste, poručio je Svante Norgren, pedijatar u dječjoj bolnici u Stockholmu Astrid Lindgren. Bebe i malu djecu svakako ne treba izvoditi van po najopasnijem suncu od 11 do 17 sati, piše Daily Mail. 


(Anesa Agović)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.