29.5.2016. 8:20
0
Spisak toksičnih stvari koje ne smijete bacati u smeće
Ovim stvarima nije mjesto u vašim kantama za smeće i kontejnerima zato što sadrže hemikalije ili toksične spojeve opasne za zdravlje.

Pravilnim odlaganjem otpada štitite svoje zdravlje i okoliš stoga se raspitajte što sve možete odnijeti u svoja lokalna reciklažna dvorišta, a u nastavku pročitajte što nikada ne smijete bacati u smeće.

1. Sijalice
Štedne sijalice polako zamjenjuju sijalice sa žarnom niti. Štedne sijalice sadrže živu i zbog toga ih ne smijemo odlagati u ‘obično’ smeće jer će tako završiti na deponiju i ispuštati živu u tlo.

2. Baterije
Različite vrste baterija sadrže razne korozivne ili toksične hemikalije koje su štetne za okoliš pa ih zbog toga ne smijemo bacati zajedno sa standardnim komunalnim otpadom.

3. Motorno ulje
Ne prosipajte ga u odvode, ne prosipajte ga po zemlji i ne odlažite kanistere s motornim uljem na zabačenim lokacijama. Zapamtite da samo jedan galon (3.78 l) motornog ulja može kontaminirati čak jedan milion galona svježe vode. Također imajte na umu da ga ne smijete ulijevati u kanistere s benzinom, antifrizom, bojom ili otapalima, jer se tada ne može reciklirati.

4. Elektronički uređaji
Stari televizor, DVD ili CD player, video rekorderi, mobiteli, kamere, kompjuteri, printer, konzole… Elektronički otpad sadrži teške metale poput kadmija i olova, a zbog toga mu nije mjesto u kanti za smeće.

5. Boje, lakovi i ostali artikli iz ove grupe
Sve vrste boja, premaza, lakova, odstranjivača boja i lakova kategoriziraju se kao opasan kućni otpad, jer sadrže hemikalije koje su štetne za ljude, životinje i okoliš. 

6. Termometri sa živom 
Mnogi u svom kućanstvu danas imaju digitalne termometre, ali i ‘stare’ termometre sa živom kojima smo nekada mjerili tjelesnu temperaturu. Takve termometre odnesite u reciklažno dvorište zbog otrovne žive, a isto napravite i sa svim ostalim predmetima koji je sadrže. 

7. Stari lijekovi
Lijekovi spadaju u opasni medicinski otpad tj. farmaceutski otpad. Zbog toga se moraju odlagati u posebne spremnike koji se nalaze u reciklažnim dvorištima, a možete ih odnijeti u ambulante, domove zdravlja i apoteke, piše zadovoljna.hr.


Anesa Agović

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.