1.4.2024. 18:41
0
Kako zaista uštedjeti struju: Na koliko stepeni podesiti frižider, zamrzivač ili bojler
Da li ste znali da najveću uštedu energije ostvarujete kada postavite temperaturu frižidera na četiri stepena, a zamrzivača na minus 18 stepeni? Da bojler treba da podesite na 60 stepeni?

Projekat "Bolja energija" Američke agencije za međunarodni razvoj – USAID nastoji da serijom radionica to nauči učenike srednjih škola širom Srbije. Oni bi svoje znanje o energetskoj efikasnosti trebalo da prenesu dalje i time pomognu građanima da uštede energiju i novac kod kuće.

Rukovodilac projekata USAID-a Siniša Čađo kaže za RTS da u ovom krugu rade edukacije sa srednjoškolcima, kao i da su osnovci bili na njihovim radionicama u prvom krugu.

 “Cilj je edukacija tih mladih ljudi kako uštedeti električnu energiju i kako biti savestan u potrošnji te energije. U ovom krugu sa srednjoškolcima radimo kao sa edukatorima, koji će sami posle toga nastaviti edukacije u svojim školama, u svojim sredinama i na taj način proširiti ta znanja što više u Srbiji”, objašnjava Čađo.

Ističe da se projekat realizuje u školama širom Srbije, kao i da učenici mogu i sami da se prijave.

Inženjerka elektrotehnike i računarstva Nina Lužnjanin, edukatorka za mlade na ovim radionicama, navodi da je se projektom “Bolja energija” bave važnom temom energetske efikasnosti koja je povezana sa globalnim zagrijavanjem i ostalim problemima koje ima naša planeta.

Govoreći o tome koje su savjeti za uštedu, Lužnjaninova kaže da postoji niz savjeta koji ne narušavaju životni komfor, ali nam mogu pomoći da uštedimo.

“Obratite pažnju na energetske razrede kada kupujete uređaje, posebno velike potrošače. To su nalepnice koje stoje uglavnom u uglu proizvoda – od oznake ‘A’ do oznake ‘G.’ ‘A’ je najbolji izbor””, navodi ona za RTS.

"Oni su u startu malo skuplji. Međutim, drastično donose uštedu kroz dugoročnu potrošnju, jer koriste mnogo manje električne energije”, navodi Lužnjanin.

U kuhinji prilikom kuvanja treba da koristimo posudu koja je srazmJerna grejnoj površini;

– Kada pečemo u rerni, možemo je isključiti 10 minuta prije kraja pečenja i iskoristiti tu toplotu;

– Frižider podesimo na 4 stepena, a zamrzivač na minus 18;

– Bojler podesimo na 60 stepeni;

– Postavimo LED sijalice u kući – one imaju 10 puta duži životni vijek, a koriste mnogo manje električne energije.

(Erna H.) 

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.