21.12.2023. 13:35
0
Električar Edis poslao upozorenje građanima koji se griju na struju: "To može dovesti do požara i veće materijalne štete"
Električar Edis Mujanović iz Kikača godinama je radio u Rudnicima “Kreka” na održavanju struje i vodova u ovom preduzeću. Danas često izlazi na intervencije na cijeloj teritoriji Kalesije i vlasnik je sopstvene firme za elektro instalacije.

Danas se oglasio, na svom Facebook profilu gdje je poslao upozorenje građanima da ne koriste produžne kablove u svojim domovima kako bi uključi grijalice, klime ili druge uređaje za zagrijavanje jer to može dovesti do požara i nastanka veće materijalne štete.

- Želio bi da skrenem pažnju svima koji su se odlučili ovu zimu grijati na 'struju' da obrate pažnju na koji način to rade. Hladno vrijeme je počelo a tek su pred nama veći minusi i već se dešavaju mnogi problemi na kućnim elektro-instalacijama jer su nepripremljene za cjelodnevno zagrijavanje putem invertera i konvektora.

Morate znati da to nisu uređaji koji se mogu tek tako uključiti u bilo kakvu utičnicu i tako raditi duži period bez da izazovu u najboljem slučaju prekid dotoka električne energije, a vrlo vjerovatnije i teže posljedice zapaljenja negdje gdje je slab spoj. Slabe tačke na instalaciji su najčešće:

-priključna klema za nulu u ormariću gdje je brojilo

-kontakti na osiguračima i sabirnici nule u tabli sa osiguračima

-spojevi u utičnicama i kutijama koje vode do utičnica

-kabal koji nije dovoljnog presjeka jer je služio za prekidač ili sijalicu pa je prepravljen u utičnicu za klimu/inverter

-KINESKI PRODUŽNI KABLOVI NA KOJE ČESTO SPAJAMO KONVEKTORE

Predznaci da bi moglo doći do problema su treptanje svjetla kod uključenja jačih potrošača, miris topljene plastike i zvukovi iz table sa osiguračima.

Prilikom korištenja obratite pažnju na te stvari.

Nadam se da ce nekome ovo biti od koristi, napisao je Mujanović. 

 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.