2.11.2023. 11:46
0
Zašto ne treba prati odjeću na 30 i 40 stepeni?
Možda odjeća nije toliko prljava, pa je perete na nižoj temperaturi, ali poželjno je to ne radite.

Pranje odjeće na ekoloških 30 stepeni može se činiti kao dobra ideja, prije svega zbog uštede i novca i vremena. Međutim, mikrobiolozi savjetuju da odjeću ne perete na temperaturama nižim od 60 stepeni, naročito ne dječju odjeću.

Bakterije žive u našem organizmu na tjelesnoj temperaturi od 37 stepeni, što znači da ih 30 stepeni neće eliminisati. Bakterije poput Escherichie coli mogu se prenositi preko odjeće kad je perete na nižim temperaturama.

Na patikama opranim na niskoj temperaturi postoji čak 10.000 organizama povezanih s izmetnim materijama, a samo u dvije kašike vode koju koristi mašina ima oko milion bakterija.

Kako biste bili sigurni da se bakterije ne zadržavaju u mašini, preporučuje se da pustite vašu mašinu za pranje veša da bar jednom mjesečno radi na 90 stepeni bez veša u njoj.

(Ajdin B.)

 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.