23.11.2015. 16:01
4
Meša Baždarević o kritikama Blaževića i Sliškovića: Ima onih koji kritikuju što se kaže 'Laje ker zbog sebe, a ne zbog nekakvih drugih interesa'
Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine neće igrati, kao što već znate, na završnici EP koje će se naredne godine održati u Francuskoj. Kao što znate, reprezentacija BiH nije uspjela preko Republike Irske da kroz baraž izbori EURO, a osim toga ostaje gorčina zbog načina na koji smo izgubili utakmicu u Dublinu.

Nekoliko dana nakon dvomeča u baražu protiv Iraca, za Source.ba portal je govorio selektor reprezentacije BiH, Mehmed Meša Baždarević, sa kojim je NSBiH potpisao novi ugovor, tako da će nekadašnja igračka legenda Željezničara i Sochauxa voditi naš nacionalni tim i u kvalifikacijama za SP u Rusiji 2018. godine.

Baždarević se ponovo osvrnuo na dvomeč sa Ircima nekoliko dana nakon neuspjeha na Aviva stadionu.

"Teško je palo svima, i onima koji vole i prate fudbal, a teško je palo i svima nama na klupi reprezentacije. Mogli smo i morali više u tih drugih 90 minuta. Falilo je malo svježine i borbenosti koja je morala da bude na jednom većem nivou, te je nedostajalo malo više trčanja. Ovo je velika fudbalska nesreća koja nas je zadesila. Treba naučiti nešto iz svega ovoga i ne dozvoliti da nam se ponove ovakve stvari", kaže na početku razgovora za Source.ba selektor Mehmed Baždarević.

U toku press konferencije u Dublinu Baždarević je tokom odgovora na jedno od pitanja novinara rekao Slavici Pecikozi, glasnogovornici NSBiH, kako bi istog trenutka prestao raditi posao koji radi odmah te noći.



"Rekao sam da bih u tom momentu najradije otišao iz fudbala ili života, jer se nakon takvih poraza sve ruši. Rekao sam da bih u tom momentu rado prestao da živim, a ne da budem selektor. To su sasvim normalne stvari i to nije najvažnije u ovom momentu"
, kaže Baždarević za Source.ba portal.

U septembru 2016. godine nas čekaju kvalifikacije za SP u Rusiji, a nalazimo se u grupi sa Belgijom, Grčkom, Estonijom i Kiprom.

"Moramo sada popraviti naš mentalitet i učiniti ga jačim. Mislim da ćemo imati vremena i snage da to uradimo do početka tih kvalifikacija. Bilo je tu i dobrih stvari, kada pogledate utakmice koje smo odigrali protiv Izraela, Austrije i sl. Treba sada tražiti ono što nam fali u reprezentaciji, igrača koji mogu napraviti još veću konkureciju. S tim da vremena ima i nema, teško je danas srediti brzo papire za nekog stranog igrača ili profilisati nekog igrača iz Premijer lige BiH. Bitno je sačuvati ono dobro koje već imamo i što nas je krasilo do utakmice u Dublinu. Bit će nove, mlađe i svježije krvi. Iskoristit ćemo period prijateljskih mečeva da pružimo šansu nekim novim igračima koji bi mogli biti osvježenje za tim. Želio bih radikalnu promjenu u odnosu prema reprezentaciji. Reprezentacija mora biti svima još važnija. Sve se u reprezentaciji može oprostiti, i promašeni gol, penal ili pas, ali borbenost i izgaranje moraju biti konstantni svih 90 minuta. Ovdje mislim na sve koji učestvuju u radu reprezentacije. Moramo gurati te granice još visočije, ne smije biti rezerve kada se završi utakmica reprezentacije. Godinama dolazimo do nekog nivoa, ali nam fali taj iskorak, a mentalni faktor igra veliku ulogu u svemu tome", poručuje Baždarević.

Brojne kritike su iznijete na račun igara u reprezentaciji veznjaka Rome, Miralema Pjanića. Baždarević se osvrnuo i na tu priču.

"Nikada ne govorim samo o jednom igraču kada su u pitanju mediji. Ako sam razočaran zbog nekoga, onda tom igraču to kažem u lice. Miralem je želio dati više, sada ne znam da li ga je taj pritisak spriječio da pruži više. Svi ćemo se složiti da Mire može puno više i da smo očekivali više. Neću reći da sam razočaran, jer ne volim preko novina da hvalim ili kritikujem fudbalere. Kolektiv je najbitniji, a te individualne kritike ostaju između mene i igrača, iako smo očekivali možda više od njega. Znam da Miralem Pjanić više može, na njemu sam osjetio veliku želju, ali mislim da je pritisak učinio svoje. Ne treba na osnovu ovih 90 minuta iz Dublina ocjenjivati svih devet mjeseci", poručuje Baždarević.



Nekadašnji kapiten reprezentacije BiH, Emir Spahić, je ime koje se navodi kao neko ko se možda više i ne bi trebao naći na popisu selektora Baždarevića. Iza fudbalera HSV-a je očajna utakmica koju je odigrao u Dublinu, iako je tu bilo još nekoliko slabih partija (primjer, utakmica na Sammy Ofer stadionu u Haifi protiv Izraela).

"Ne bih sada mogao da odgovorim na to pitanje. Kada dođe vrijeme razgovarat ću sa svim igračima, a onda ću donositi neke odluke. Cijenim sve fudbalere, kada budem donosio neke odluke sve ću igrače obići, a onda su odlučiti šta i kako dalje", ističe Baždarević.

Nakon neuspjeha protiv Irske u baražu bilo je nekoliko kritika na račun selektora Mehmeda Baždarevića od strane kolega iz svijeta fudbala.

"Sve je kriv Elvedin Begić koji je tako lako dao bisere bh. igrača u ruke čovjeku koji taj posao ne zna, baš kao što i Begić taj posao ne zna. Vrlo je teško kritikovati kolegu, ali on (Mehmed Baždarević op.a.) to ne zna. Evidentno je da sada Begić mora odgovarati zbog toga. Uvijek je bitan trener", rekao je prije nekoliko dana za Source.ba portal nekadašnji selektor BiH, Miroslav Ćiro Blažević.

"Ne možemo se vaditi na sudije. Nema tu vađenja 'sudija nas pokrao'. Sudska odluka da li je jedanaesterac je upitna svakako, mogao je da ne svira, ali je svirao. Na stranu to, nije nas pokopao taj jedanaesterac, mi ni do penala nismo igrali kako treba. Čude me i izjave nekih da Meša nije imao vremena i da je tri dana kratko da napravi plan. Baždarević je imao četiri, pet mjeseci, igrao je nekoliko utakmica, imao je Meša vremena da nešto promijeni ako je htio. Nisam vidio nijednog igrača iz bh. lige, a ima ih sigurno koji bi sa većim naporom i srcem igrali, nego neki koji su pozvani", rekao je također prije nekoliko dana za Source.ba portal nekadašnji selektor BiH, Blaž Slišković.

Baždarević se za Source.ba portal osvrnuo na kritike njegovih kolega - trenera.

"Kritika je dio ovog našega posla, ali kada su one obrazložene s argumentima ili da se nešto popravi. Ne vidim puno mjesta za kritike, ako ti ljudi misle da smo napravili neuspjeh, onda nisu upravu. Reprezentacija je u jednom momentu u teškoj situaciji, te mislim da smo nakon toga napravili dobar posao. Zadnjih 90 minuta nije bilo dobro. Ako su te kritike usmjerene na igru i ponašanje, i ako će biti argumentovane, ja ih svakako cijenim. Međutim, ima onih koji kritikuju što se kaže 'Laje ker zbog sebe, a ne zbog nekakvih drugih interesa'. Ja kada sam ocjenjivao druge selektore uvijek sam gledao da pružim svoj doprinos i pomognem barem kroz tu kritiku. Ako im je to cilj, onda im hvala i shvatit ću ih, ali te kritike moraju biti argumentovane i moraju biti za dobrobit reprezentacije BiH", rekao je za kraj razgovora za Source.ba portal Mehmed Meša Baždarević, selektor fudbalske selekcije Bosne i Hercegovine.

Dakle, 6. septembra 2016. godine počinju kvalifikacije za SP u Rusiji. Naša reprezentacija prvu utakmicu igra na Bilinom polju protiv selekcije Estonije, a do kraja godine gostujemo kod Belgije u Briselu i Grčke u Atini, dok također u Zenici dočekujemo Kipar. Nalazimo se u grupi H kvalifikacija za SP sa selekcijama Belgije, Grčke, Estonije i Kipra.

Novinar: Haris Ahbabović

4
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.