5.12.2016. 9:38
0
Kreće Čalin i Petrovićev "lov" na Zrinjski: Bez Sarajeva i Želje ovo je liga koju prati samo par slučajnih prolaznika
FOTO: Haris Ahbabovic / Source.ba
Proteklog vikenda su odigrane utakmice 18. kola BHT Premijer lige, a sa ovim kolom je okončan jesenji dio u Premijer ligi. Ekipa Zrinjskog, koja je vodila kroz cijelo prvenstvo do sada, uspjela je zadržati vodeću poziciju, ali je taj zaostatak u odnosu na sarajevske klubove mnogo manji.

Zrinjski je na kraju završio kao vodeći tim sa 38 bodova, četiri više od drugoplasiranog Sarajeva, te šest više od Željezničara koji im je nedavno nanio jedan od najtežih poraza u posljednjih 10 godina (Željezničar slavio u Mostaru sa 0:4). 

Četvrto i peto mjesto dijele Krupa, kao najprijatnije iznenađenje jesenjeg dijela, te bijeljinski Radnik. Obje ekipe imaju po 30 bodova. Nakon odlaska Azmira Husića i Husrefa Musemića Sloboda više nije tako konkurentna, ali su Tuzlaci uspjeli da se zadrže u gornjem dijelu tabele koji garantuje Play off ligu za prvaka. Sloboda je šesta sa 29 osvojenih bodova.

Široki Brijeg, Mladost i Vitez su ekipe kojima ne prijeti ispadanje, ali koje također imaju male šanse da nešto posebno napreduju prema vrhu tabele. Metalleghe ima 15 poena, dok su u najtežoj situaciji Čelik i Olimpic koji imaju svega po devet bodova. Ukoliko se nešto drastično ne promijeni tokom zimskog prelaznog roka, Čelik i Olimpic će od naredne sezone igrati u Prvoj ligi FBiH.

Zrinjski i Sarajevo imaju najbolje brojke

Zrinjski je ujedno tim sa najviše pobjeda nakon 18 odigranih kola (11 pobjeda), dok najmanje pobjeda imaju spomenuti Čelik i Olimpic (po dvije pobjede). Rekorder po broju neriješenih rezultata je Sloboda (osam remija), dok su rekorderi po broju poraza ponovo Čelik i Olimpic (po 13 poraza).

Zrinjski i Sarajevo su ekipe koje imaju najmanje poraza (po dva). Zrinjski je ujedno tim sa najboljom gol razlikom (+18), dok je ova ekipa također postigla najviše golova (33). Najmanje golova su zabili fudbaleri Čelika (svega 11). Najmanje golova je primilo Sarajevo (13), dok je najviše golova primio Olimpic (42). 

Sulejman Krpić je prvi golgeter lige sa 11 postignutih golova. Gol manje je postigao Ivan Lendrić, dok je devet golova postigao Mersudin Ahmetović. Po osam golova na svom kontu imaju Wagner Santos Lago, Marko Obradović, Jasmin Mešanović i Elvir Koljić.

Očajna posjeta na bh. stadionima

Kada smo kod forme nakon okončanja jesenjeg dijela šampionata, fudbaleri Sarajeva su u sjajnoj formi pošto su u posljednjih pet utakmica u Premijer ligi upisali isto toliko pobjeda. Sa druge strane, Olimpic je ubjedljivo u najlošijoj formi, pa su Vukovi u posljednjih pet mečeva upisali isto toliko poraza.

Najbolju posjetu, očekivano, imaju klubovi iz Sarajeva. Na Grbavici je zabilježena najbolja posjeta (prosjek oko 5.500 ljudi), dok je drugi najposjećeniji stadion Asim Ferhatović Hase (prosjek oko 4.400 ljudi). Jedina tri kluba koja su u jesenjem dijelu imala prosjek preko 1.000 gledatelja po utakmici su Zrinjski, Sloboda i Široki Brijeg. Radnik, Olimpic i Metalleghe su klubovi sa najslabijom posjetom u Premijer ligi. Treba li uopće napomenuti da je posjeta na bh. stadiona i dalje veoma loša i među najslabijim u Evropi?

U Premijer ligi Bosne i Hercegovine sada slijedi zimska pauza koja će trajati sve do 25. februara naredne godine. U 19. kolu, koje će se igrati 25. i 26. februara, će se sastati: Mladost DK - Sloboda, Radnik - Olimpic, Metalleghe - Široki Brijeg, Čelik - Zrinjski, Sarajevo - Vitez i Krupa - Željezničar.

Zajko Zeba (do sada) najzvučnije pojačanje jednog kluba

Nije bilo mnogo trgovanja kada su u pitanju transferi fudbalera koji su raskinuli svoje ugovore sa drugim klubovima. Željezničar je doveo Zajku Zebu, koji je prije toga napustio Slobodu. Ševko Okić je pojačao Radnik iz Bijeljine. Sa druge strane, Ivan Crnov je napustio Široki Brijeg, dok Ismail Duraković, Mirza Halvadžić, Adnan Šećerović i Milivoje Lazić više nisu fudbaleri Željezničara. 

Što se tiče rasporeda do kraja regularnog dijela sezone, Zrinjski ide u goste Čeliku, dočekuje Krupu, ide u goste Mladosti i dočekuje Metalleghe. Može se reći da mostarski klub do kraja regularnog dijela sezone ima najlakši raspored. 

Željezničar na proljeće ide u goste Krupi, dočekuje Mladost, ide u goste Metallegheu, te dočekuje Radnik. S obzirom na ovaj raspored, može se reći da i tim sa Grbavice ima nešto laganiji raspored.

Sarajevo dočekuje Vitez, ide u goste Olimpicu, dočekuje Široki Brijeg, te ide u goste Slobodi. Fudbaleri Mehmeda Janjoša, izuzimajući gostovanje na Tušnju, također nemaju težak posao na proljeće.

Očito je da će glavni konkurenti za titulu prvaka Bosne i Hercegovine na proljeće biti trenutno prve tri ekipe na tabeli (Zrinjski, Sarajevo i Željezničar), dok su najzreliji kandidati za ispadanje Čelik i Olimpic, pa se preko zime mora dogoditi neko čudo kako bi se jedan od ova dva tima spasio ispadanja. Kandidati za grupu Play off za prvaka su Zrinjski, Sarajevo, Željezničar, Krupa, Radnik, Sloboda i Široki Brijeg. Jedna od ovih ekipa će se naći u grupi Play off za opstanak, gdje bi se trebale pronaći sve ostale ekipe.

Borac pred ulaskom u PLBiH, visočka Bosna i Travnik u velikoj borbi

Što se tiče nižih liga, visočka Bosna je jesenji dio šampionata u Prvoj ligi FBiH završila na prvoj poziciji sa bodom više ispred Travnika. U konkurenciji za plasman u Premijer ligu su još Orašje, GOŠK, Bratstvo Gračanica i Zvijezda iz Gradačca. Ipak, do kraja prvenstva bi se trebala voditi žestoka borba između Visočana i Travničana.

Kada je u pitanju Prva liga RS-a, vodeći tim jesenjeg dijela je banjalučki Borac, koji ima poprilično lijepu prednost u odnosu na Rudar iz Prijedora, pa će se Borac vjerovatno vratiti u Premijer ligu BiH. 

Pripremio: Haris Ahbabović


0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.