5.10.2017. 9:24
0
Kako majke u BiH rade svoju zadaću: Izbacila sam loše navike, kontrolišem svoj vokabular, a i moj odnos prema drugima se promijenio
Kada upitate žene - brojne od njih će vam reći kako je biti majka nešto najljepše što im se dogodilo u životu.

Biti majka nije samo fenomen za kojeg se vežu ljubav i sreća, biti majka podrazumijeva i brojne obaveze koje dolaze uz to.

Žena prolazi kroz devet mjeseci borbe i ekstaze. A ni tada posao nije završen. Zapravo, tek tada pravi posao počinje – kada se dijete rodi. A dijete ponovo donosi neki svježi kvalitet života. Majka treba da mu preda kulturu, treba da ga nauči načinu života, osnovnim pravilima života. To je veliki posao i on sa rađanjem djeteta upravo počinje.

Za Source.ba portal su o majčinstvu govorile dvije sasvim obične majke, Amila Musić-Jušić i Senida Omerbašić. Evo kako njih dvije vide definiciju i poimanje majčinstva u današnje vrijeme.

"Ja na majčinstvo ne gledam kao na neku obavezu, već gledam kao na neku vrstu ljubavi koja me svakim danom sve više i više nadopunjuje učeći i preovladavajući neke strahove za koje nikad nisam znala. Jednostavno majčinstvo za mene predstavlja ljubav. Djeca su ono za što se živi, jedan dio nas, naši mali putokazi", kaže na početku razgovora za Source.ba portal Amila Musić-Jušić.

"U današnje vrijeme zbog tempa i načina života razumijem zašto majčinstvo asocira na obavezu, jer ono to i jeste. Bez obzira kako nekome grubo zvučalo. Međutim, mogu reći da je ipak obaveza prožeta nesebičnom ljubavlju, iz koje je upravo ta velika obaveza koju svi doživljavamo i nastala. Pored ljubavi i obaveze, dodala bih da je majčinstvo i roditeljstvo, općenito, stalni strah s kojim svakodnevno živimo", kaže za Source.ba portal Senida Omerbašić.

Naše sagovornice smo upitali, da li je teže biti majka ili otac, ili obrnuto, te zbog čega? Šta su obaveze jedne majke prema svom djetetu, bez kojih se ne može zamisliti nijedan dan života?

"Ja kao majka uvijek kažem da je teže biti majka, jer mi smo te koje uglavnom nosimo najveći dio tereta. Pored obaveza koje donosi svaki dan, najveća i najteža je odgojiti dijete i napraviti od njega vrijednog, poštenog, skromnog i susretljivog čovjeka. Zato ne mogu zamisliti dan da im ne kažem koliko ih volim, koliko su važne i koliko je bitno da se međusobno vole", ističe Senida.

"Mislim da je dosta teže biti majka jer ipak majka je samo jedna, majka osjeća svaku bol i svaku djetetovu potrebu. Majke rađaju i majka može biti samo jedna. Očevi se također brinu o djeci i pružaju im i dom i sigurnost, ali ipak ja mislim da je teže biti majka. Osim onih osnovih obaveza koje treba pružati djetetu, svaki dan najvažnije je da im poklonimo ljubav, vrijeme i pažnju", kaže Amila.

I za kraj, majke smo upitali sljedeće: Da bi jedna žena bila ozbiljna i odgovorna majka, šta je potrebno da uradi, šta se od nje očekuje i šta ona sama od sebe očekuje?

"Treba da svoju porodicu stavi na prvo mjesto, dakle da samoj sebi da do znanja da ona ima obitelj koja je treba, treba da svojoj djeci i mužu da do znanja da je uvijek tu za njih. Od nje se očekuje da prihvati sve uloge u životu i da bude i domaćica i kuharica i doktorica, ama baš sve za svoje najbliže", kaže u razgovoru za Source.ba portal Amila Musić-Jušić.

"Da bi jedna žena bila dobra majka, potrebno je da ona sama bude primjer djetetu, da u njoj vidi uzor. Istina, majčinstvo me promijenilo, izbacila sam loše navike, kontrolišem vokabular, a i moj odnos prema drugima se promijenio. Dobra majka će izgraditi svoj odnos s djetetom, izgraditi međusobno povjerenje i uzajamnu ljubav. Očekivanja okoline su najmanje bitna, jer ih nikad ne možemo ispuniti. Važno se fokusirati na očekivanja djeteta. I nalaziti sreću u malim stvarima, jer sretna majka je preduslov za sreću djeteta", kaže na kraju razgovora za Source.ba portal Senida Omerbašić.

Novinar: Haris Ahbabović


0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.