11.8.2018. 15:22
0
"Djeluje kao da efendije ništa ne rade, samo sjede i ispijaju kafe, ali to nije tako. Sve je suprotno od onoga što ljudi pričaju"
Za Source.ba portal govorio je mladi hafiz i imam, Abdussamed Podojak.

Priča o ovom mladiću je zanimljiva s obzirom da je ovaj momak u vremenskom razmaku od samo četiri-pet godina uspio da završi dva fakulteta, da postane hafiz Kur'ana, da radi kao imam u Istiklal džamiji na Otoci, te da predstavlja BiH na brojnim svjetskim takmičenjima u hifzu i razumijevanju Kur'ana.

Sa hafizom Abdussamedom smo govorili o njegovom školovanju, poslu nakon školovanja, životu u Bosni i Hercegovini, a upitali smo ga kako spriječiti omladinu da napušta BiH, s obzirom da je i sam imao nekoliko ponuda da radi u inostranstvu.

Razgovarali smo o imamskom poslu, koliko je taj posao zaista težak/lagan, s obzirom da se u narodu uvijek čuje ona rečenica kako je "hodžama i popovima najlakše".

Hfz. Abdussamed Podojak je rođen 1995. godine u Zenici. Završio je Medresu "Osman-ef. Redžović" u Velikom Čajnu kod Visokog, a izabran je za učenika generacije. Hifz je položio 2012. godine, te je postao hafiz Časnoga Kur'ana. 

Godinu dana kasnije upisuje Fakultet za bioinžinjering i genetiku, te Fakultet islamskih nauka. Oba fakulteta je završio i uspješno je diplomirao 2017. godine. Učestvovao je na brojnim takmičenjima u hifzu i razumijevanju Kur'ana u Bahreinu, Egiptu i Saudijskoj Arabiji. Dugo vremena je radio i kao mujezin/imam u Istiklal džamiji u Sarajevu, a uskoro počinje da radi kao imam u džamiji Stara Breka u Sarajevu.

Novinar: Haris Ahbabović
Snimatelj: Almir Biber
Montaža: Almir Biber

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.