13.8.2020. 9:31
1
Heroji su među nama: Mersiha svoj godišnji odmor provodi tako što pomaže oboljelim od koronavirusa u Domu za stara lica
FOTO: Facebook
Da su heroji među nama govori slučaj medicinske sestre iz Goražda, Mersihe Pecikoze, koja se već šest mjeseci, zajedno sa svojim kolegama, bori protiv pandemije virusa korone.

Ono što je posebno zanimljivo, Mersiha je prekinula svoj godišnji odmor kako bi pomagala onima koji su zaraženi koronavirusom, te je odlučila da svoje zakonsko pravo iskoristi tako što će, ipak, biti na usluzi bolesnima.

I dok šefovi kriznih štabova, doktori i mnogi koji su zaduženi da stanu na prve linije odbrane od virusa korone odlaze na godišnje odmore i bolovanja u jeku najgore situacije otkad se borimo sa pandemijom, ova vrijedna medicinska sestra je primjer časnog, odgovornog i herojski opredijeljenog medicinskog radnika kojem je zadatak i cilj samo jedan - služiti i pomagati bolesnima.

Mersiha Pecikoza, koja se trenutno nalazi u Domu za stara i iznemogla lica u Goraždu, gdje je koronavirus napravio ozbiljne probleme, danas je govorila za Source.ba portal.

"Šest mjeseci sam radila u trijažnom odjelu Kantonalne bolnice u Goraždu i do sada nikada nisam bila pozitivna na Covid. Ukoliko se pridržavate mjera i pravilno koristite opremu, mislim da se možete sačuvati od zaraze. Dobro se osjećam, sutra se testiram, jer bih se u ponedjeljak trebala vratiti na posao u bolnicu. Što se tiče doma, jučer je bila malo bolja klinička slika pacijenata. Žena koja je umrla je od ranije bila u komi. Nije imala nijedan drugi simptom Covida, osim što joj se ustanovilo da je pozitivna na virus korone. Jučer je ustanovljeno da jedna žena ima obostranu upalu pluća i poslana je na Podhrastove. Nije baš izgledala dobro i transportovana je za Sarajevo. Ostali štićenici su relativno dobro, nemaju nekih ozbiljnih simptoma. Pokriveni su terapijama, doktor ih obilazi svaki dan. Mislim da ćemo od danas dobiti i tim ljekara koji će domu biti na usluzi", kaže Mersiha Pecikoza na na portal.

Mersiha je, kako smo već naveli, odlučila da se stavi na raspolaganje ljudima u Domu za stara i iznemogla lica, kako bi pomogla bolesnim i zaraženim osobama. Šest mjeseci nije odmarala, šest mjeseci se borila protiv virusa, a sada je odlučila da svoj odmor provede tako što će raditi ono što najbolje zna - pomagati unesrećenima.

"Sva ova situacija oko Covida, ova neizvjesnost, ali i vijest da je pozitivna jedna medicinska sestra u domu su me ponukale da dođem ovdje i da im pomognem. Razmišljala sam na način da će ostati bez ikoga da im pomogne. Stavila sam im se na raspolaganje ovih sedam dana. Operisala sam se, naprimjer, u mjesecu januaru, a u mjesecu martu sam se stavila na raspolaganje i rasporedili su me, nepuna dva mjeseca nakon operacije. Valjda je to zbog onog iskustva kojeg nosim iz rata. Bila sam maloljetni pripadnik Armije RBiH, a već 1994. godine sam radila u ratnoj bolnici u Goraždu".

"Od svega toga dobijete uvjerenje da ćete živjeti dokle ćete živjeti, ne zna niko od nas dokle nam je propisano, pa tako samo možete pomoći drugima. Na prvom mjestu mi je uvijek bio pacijent i sve ostalo zanemarujem. Ja sam samohrana majka, sin mi je na studiju u Mostaru i čim je on otišao na fakultet, ja sam ostala sama kući. Ne bih mogla odmoriti tih sedam dana i biti kući, a da znam kakva je situacija kilometar dalje od moje kuće, ovdje u domu",
ističe Mersiha.

Za kraj, Mersihu smo upitali kako i na koji način uvjeriti, prije svega, mlade ljude da virus zaista postoji, da je veoma ozbiljan, te kako razuvjeriti sve one teoretičare zavjera koji po društvenim mrežama pišu gluposti koje nemaju veze sa strukom i istinom oko koronavirusa.

"Vrlo je teško ljude uvjeriti, posebno zbog komentara ljudi koji ne vjeruju da virus postoji, a ne znaju ništa o njemu, pa žele da nešto prokomentarišu samo da su u centru pažnje. Znam samo koliko mi je u martu bilo teško svog sina da ubijedim da ne ide u grad na kafu. Dijete sam odgojila na način da bude odgovorno i da poštuje sve, ali mi je trebao mjesec dana da njega ubijedim u sve to. Pitala sam ga da li bi nosio na savjesti nekoga starijeg kojem je prenio virus, a koji je poslije umro. S tom rečenicom sam mu objasnila sve i nekako doprijela do njegove svijesti", rekla je danas medicinska sestra Mersiha Pecikoza za Source.ba portal.

Novinar: Haris Ahbabović

1
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.