13.3.2017. 10:58
0
Domaći džem od naranči
Najlakše je otići u prodavnicu i kupiti džem kakav želite, ali šta su sve u nekoj tamo fabrici ugurali u tu teglu teško da ćete ikada saznati. Zato je najbolje, ako već volite džem, napraviti domaći. Što nije teško uopće.
Sastojci:

1,5 kg naranči 
pakovanje želirajućeg sredstva
2 kašike šećera
limunska kiselina
500 g šećera 

Ono što je vjerovatno najteži zadatak pri realizaciji ovog recepta jeste da fino ogulite naranče, a potom uklonite što više onih bijelih žilica koje bi mogle pokvariti krajnji proizvod. Isjecite naranče na kockice i stavite u šerpu na laganu vatru i dok se polako zagrijavaju dodajte im limunsku kiselinu, te želirajuće sredstvo koje ste pomiješali s dvije kašike šećera. Promiješajte sve i pustite da zavri.

Nakon toga pola kile šećera trebate dodavati postepeno. Dakle, uspete otprilike 100-150 grama šećera i miješate dok se ne istopi. Potom, ponovite sve dok ne potrošite sav šećer. Kada se sav šećer rastopi, prestanete s miješanjem i pustite smjesu da kuha na laganoj vatri od 3 do 5 minuta. Ukoliko vam se pri tome pojavi pjena na površini smjese potrebno ju je odstraniti. Također, ako ne volite velike komade voća u vašem džemu, naranče dok se kuhaju možete dodatno usitniti sa štapnim mikserom.

I to je to, vaš domaći džem je gotov! Neko drugi može napraviti palačinke i zabava može početi.
 
KuhPoh pratite i na facebookuyoutubeu i twitteru.
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.