14.4.2017. 9:27
0
Jogurt kolač s čokoladnim preljevom
Kolač bez jaja budi skepticizam kod nekih ljudi, pa smo i mi s rezervom prišli pripremi ove poslastice. Međutim, krajnji rezultat je bio i više nego dobar.
Sastojci:

Biskvit:
3 jogurta od 180 g
300 g brašna tip 550
250 g šećera
2 kašičice soda bikarbone
120 ml ulja
25 g kakaa

Glazura:
150 g maslaca
150 g čokolade za kuhanje
120 g šećera
120 ml mlijeka

U dubljoj zdjeli izmiksajte jogurt i brašno, pa dodajte šećer, sodu bikarbonu i ulje. Kada dobijete gustu smjesu dodajte kakao i miksajte dok se sve ne sjedini. Smjesa treba da je malo gušća od one za palačinke. Ako vam je prerijetka dodajte još malo brašna. Tepsiju namastite, ili je obložite papirom za pečenje, pa kolač pecite u rerni na 200 stepeni oko 20 minuta.

Za to vrijeme pripremite čokoladnu glazuru koja će dodatno obogatiti ovaj jednostavan, ali vrlo ukusan kolač. Dakle, u šerpi rastopite zajedno puter, čokoladu, šećer i mlijeko. Sastojke nemojte miješati, već pustite da se lagano tope. Tek kada se puter i čokolada rastope lagano počnite miješati glazuru i kuhajte je dok ne postane glatka, odnosno dok ne nestanu kristali šećera.

Ako ste kolač pekli bez papira za pečenja onda ga glazurom slobodno možete preliti u tepsiji. Ukoliko ste koristili papir, preporuka je da kolač najprije izvadite, a zatim prelijete toplom čokoladom. Nakon toga, kolač ostavite da se hladi dok se čokolada ne stvrdne.

KuhPoh pratite i na facebookuyoutubeu i twitteru.




0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.