21.4.2017. 12:03
0
Kakao kocke sa višnjama i kremom od vanilije
Praviti kolač koji ima tri sloja zvuči kao nešto prilično komplikovano, ali sve što treba jeste izdvojiti malo više vremena za pripremu. Rezultat je fantastičan, pa nema dileme da ćete kakao kocke praviti često.
Sastojci:

Kora:
2 jaja
2 kašike šećera
2 kašike tople vode
2 kašike brašna
1 kašičica praška za pecivo
1 kašičica cimeta
30 g mljevenih pečenih lješnika 
2 kašike kakaa

Fil od višanja:
150 ml vode
4 kašike šećera 
1 kesica pudinga sa okusom maline
150 g višanja

Krema od vanilije:
400 ml mlijeka 
1 kašičica arome bourbon vanilije
1 kašika vanilin šećera
5 kašika meda
1 kesica pudinga sa okusom vanilije
400 g milerama 
1 kašičica arome vanilije 

Pošto imate tri sloja kolača, recept je rađen u fazama. Najprije počnite od temelja, odnosno od kore. Mikserom umutite jaja, pa im postepeno dodajite šećer, vodu, brašno, prašak za pecivo, cimet, lješnike i na kraju kakao. Glatku smjesu izlijte u nauljenu tepsiju, ili u tepsiju obloženu papirom za pečenje, pa pecite desetak minuta na 200 stepeni.

Dok se kora peče, pripremite fil od višanja. Zagrijte vodu, pa joj dodajte šećer i miješajte dok se u potpunosti ne istopi. Kada voda proključa, skinite je s vatre, pa umiješajte puding od maline. U blenderu, zatim, od višanja (možete koristiti smrznute) napravite fini pire, pa ga dodajte u puding. Kada se puding i višnje povežu, smjesu izlijte preko tople kore i sve stavite u frižider na hlađenje.

Tada je vrijeme za pripremu kreme od vanilije. Zagrijte mlijeko, pa dodajte aromu bourbon vanilije, vanilin šećer i med. Kada mlijeko proključa, umiješajte puding od vanilije, kuhajte par minuta i skinite kremu s vatre. Zatim u kremu dodajte mileram i aromu vanilije i sve miješajte dok ne dobijete finu i glatku smjesu. Kremu potom izlijte na ohlađen kolač, pa ga ponovo vratite u frižider na najmanje 60 minuta. Prije serviranj kolač pospite kakao prahom, pa ga isijecite na kocke.

KuhPoh pratite i na facebookuyoutubeu i twitteru.



0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.