Ovo je još jedan jednostavan recept za kolač koji bi bio običan bez tajnog sastojka, a to je svježa menta, odnosno nana. Uživat ćete u mekoći kao da jedete najbolji brownies, a okus će vas itekako podsjetiti na popularne čokoladice After Eight.
Sastojci:
100 g čokolade za kuhanje
50 g putera
2 kašike mente (nane)
20 g kakaa
½ kašičice praška za pecivo
4 jaja
50 g šećera
½ kašičice cimeta
prstohvat soli
Za što bolji okus ovog kolača bilo bi dobro koristiti čokoladu sa što većim procentom kakaa, ali poslužit će i obična čokolada za kuhanje. Za početak izlomite je na komadiće i stavite da se topi na pari. Dodajte puter i pustite da se smjesa sjedini, pa dodajte nasjeckane listiće svježe mente. Ukoliko nemate svježu mentu, možete koristiti i sušenu, ili onu iz filtera za čaj.
Kada skinete zdjelu s vatre, u čokoladu dodajte kakao pomiješan sa praškom za pecivo. U posebnoj zdjeli umutite četiri žumanca, šećer i cimet, pa ih lagano špatulom dodajte u čokoladu. Bjelanca sa prstohvatom soli umutite također u posebnoj zdjeli. Miksajte dok ne dobijete čvrst snijeg. Šlag potom postepeno dodajite smjesi od čokolade, pazeći da ostane pjenasta i vazdušasta.
Tepsiju obložite papirom za pečenje i gotovu smjesu lagano izlijte u nju, pazeći da se ravnomjerno razlije. Kolač ide u rernu na 160 stepeni i lagano se peče oko 40 minuta. Ohladđen kolač prije serviranj možete posuti šećerom u prahu.
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu i twitteru.