Ne znamo ko je autor naziva kljukuša, ali bolje ime za savršeni miks krompira, luka i brašna koji se sjedine u rerni nije se mogao smisliti. A, kakvu nam je kljukušu pripremio Žarko Marić, otkrijte u današnjem receptu.
Sastojci:
600 g krompira
2 glavice luka
100 gr brašna
2 jaja
150 ml pavlake
250 ml kefira ili jogurta
50 gr putera
100 ml ulja
100 ml mlijeka
so
biber
Za preljev:
150 ml vrhnja za kuhanje
50 ml pavlake
1 manja glavica bijelog luka
I ovo jelo spada u tradicionalnu kuhinju, a vrlo je jednostavno za napraviti. Kao i kod drugih jela, recepti za kljukušu se razlikuju od grada do grada, od regije do regije, ali na kraju dobijete, manje-više, vrlo sličan i ukusan obrok.
U veću posudu izrendajte krompir i luk, pa dodajte jaja, pavlaku, jogurt, puter, ulje, mlijeko, so i biber (umjesto rendanja, krompir i luk možete izrezati na manje kockice). S biberom ne štedite jer se odlično slaže s krompirom i lukom. Kada vam se sjedine sastojci, dodajte brašno i miješajte dok ne dobijete kompaktnu smjesu.
Tepsiju pomastite, pa u nju izlijte smjesu i pazite da bude jednako raspoređena. Kljukuša ide u rernu na najjaču temperaturu i peče se oko 40 minuta. Pred kraj pečenja, u dubljoj tavi zagrijte vrhnje za kuhanje, pa mu dodajte pavlaku i sitno nasjeckan bijeli luk. Sa ovim umakom prelijte kljukušu kad je izvadite iz rerne.
Za potpuni užitak u kljukuši, preporučujemo da je jedete direktno iz tepsije zajedno sa porodicom, ili prijateljima. Uz kljukušu dobro ide jogurt, a nećete pogriješiti ni sa sezonskom salatom.
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu i twitteru.