Miris tek isprženih peksimeta i bijele kafe koji vas probude odličan su početak dana. Uz ove peksimete, koje mnogi zovu još i uštipcima, ide gotovo sve, pa ih možete poslužiti uz razne vrste sira, salama, suhog mesa, pašteta, namaza... A, Žarko Marić nam je još jednom pokazao da i ovo jelo nije teško za napraviti.
Sastojci:
600 g brašna
1 prašak za pecivo
so
2 jaja
150 ml vrhnja za kuhanje
200 ml jogurta
2 kašike ulja
150 ml ulja
U dubljoj zdjeli pomiješajte brašno i prašak za pecivo, pa dodajte jaja, vrhnje, jogurt, ulje i so. Tijesto mijesite dok se ne počne odvajati od zdjele.
Pobrašnite radnu površinu, pa na njoj razvaljajte tijesto na debljinu od 2-3 mm. Peksimete možete oblikovati čašom, ili ih nožem isjeći na rombove, kao baklavu. Pržite ih na umjerenoj vatri u dubljem ulju. Pržite ih oko 2 minuta sa svake strane, ili dok ne porumene.
Peksimeti su odlični za doručak, ali možete ih poslužiti i kao „grickalicu“ kada vam dođu gosti.
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu i twitteru.