Neko bi u šali mogao reći da je semifreddo „polovni“ sladoled, ili lažni sladoled, ali kako god ga zvali riječ je o ukusnoj poslastici. Žarko Marić je svoj semifreddo obogatio preprženim lješnjacima i dobio desert koji ne možete prestati jesti.
Sastojci:
50 g šećera
4 žumanaca
150 g noisette čokolade
400 ml vrhnja za šlag
150 g isprženog lješnjaka
Izmiksajte šećer i žumanca, pa kremu koju ste dobili skuhajte na pari, ali pazeći da zdjela u kojoj je krema ne dodiruje vodu. Kremu kuhajte oko pet minuta, odnosno dok se ne stegne. Zatim, na pari rastopite i 100 grama noisette čokolade, pa je lagano pomiješajte sa kremom od žumanaca i ostavite da se hladi.
Lješnjake kratko propržite na tavi, pa ih oljuštite. Pustite ih da se ohlade, a potom ih sameljite. Možete koristiti sjeckalicu, blender, mašinicu za mljevenje, ili Tefal mikser, koji ima mogućnost i da melje namirnice. Bitno je da što bolje usitnite lješnjak, jer bi vam krupniji komadići lješnjaka mogli pokvariti teksturu semifredda.
U posebnoj zdjeli izmiksajte vrhnje za šlag dok ne dobijete čvrst snijeg. Potom, šlag postepeno dodajite u kremu od čokolade i žumanaca i lagano miješajte špatulom. Na kraju dodajte i mljevene lješnake i 50 grama noisette čokolade koju je potrebno usitniti i izmiješajte dok se smjesa ne sjedini.
Semifreddo možete izliti u jednu veću, ili više manjih plastičnih zdjela, koje je prethodno potrebno obložiti prozirnom folijom. Zdjele sa semifreddom stavite u zamrzivač i budite strpljivi. Nakon sedam sati hlađenja, imat ćete neodoljivo ukusnu slasticu koju ste sami napravili.