4.10.2017. 12:07
0
Lješnjak semifreddo
Neko bi u šali mogao reći da je semifreddo „polovni“ sladoled, ili lažni sladoled, ali kako god ga zvali riječ je o ukusnoj poslastici. Žarko Marić je svoj semifreddo obogatio preprženim lješnjacima i dobio desert koji ne možete prestati jesti.

Sastojci:

50 g šećera 
4 žumanaca 
150 g noisette čokolade 
400 ml vrhnja za šlag
150 g isprženog lješnjaka 

Izmiksajte šećer i žumanca, pa kremu koju ste dobili skuhajte na pari, ali pazeći da zdjela u kojoj je krema ne dodiruje vodu. Kremu kuhajte oko pet minuta, odnosno dok se ne stegne. Zatim, na pari rastopite i 100 grama noisette čokolade, pa je lagano pomiješajte sa kremom od žumanaca i ostavite da se hladi.

Lješnjake kratko propržite na tavi, pa ih oljuštite. Pustite ih da se ohlade, a potom ih sameljite. Možete koristiti sjeckalicu, blender, mašinicu za mljevenje, ili Tefal mikser, koji ima mogućnost i da melje namirnice. Bitno je da što bolje usitnite lješnjak, jer bi vam krupniji komadići lješnjaka mogli pokvariti teksturu semifredda.

U posebnoj zdjeli izmiksajte vrhnje za šlag dok ne dobijete čvrst snijeg. Potom, šlag postepeno dodajite u kremu od čokolade i žumanaca i lagano miješajte špatulom. Na kraju dodajte i mljevene lješnake i 50 grama noisette čokolade koju je potrebno usitniti i izmiješajte dok se smjesa ne sjedini.

Semifreddo možete izliti u jednu veću, ili više manjih plastičnih zdjela, koje je prethodno potrebno obložiti prozirnom folijom. Zdjele sa semifreddom stavite u zamrzivač i budite strpljivi. Nakon sedam sati hlađenja, imat ćete neodoljivo ukusnu slasticu koju ste sami napravili.

KuhPoh pratite i na facebookuyoutubeu i twitteru.
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.