Tople supice su idealni obroci za hladne zimske dane, a većina ih je vrlo jednostavna za napraviti. Takva je i zimska krem supa od leblebija, koja će vas oduševiti okusom i mirisom.
Sastojci:
1 glavica karfiola (ili 1 kesa smrznutog karfiola)
1 konzerva leblebija (400 g)
4 češnja bijelog luka
maslinovo ulje
mljevena slatka paprike
kurkuma
100 ml vrhnja za kuhanje
500 ml povrtnog temeljca
so
biber
peršun
Karfiol i leblebiju stavite u tepsiju, pa dodajte sitno nasjeckan bijeli luk. Posolite, pobiberite, dodajte mljevenu papriku i kurkumu, te sve prelijte maslinovim uljem. Povrće stavite u rernu na 200 stepeni i pecite oko 20 minuta.
Kad se povrće ispeče, u šerpi zagrijte maslinovo ulje, pa dodajte povrće iz rerne. Zalijte ga temeljcem i kuhajte oko 10 minuta.
Za pripremu krem supa neophodan je dobar štapni mikser, a Žarko Marić je imao odličnog pomoćnika u
Tefalovom Optitouch HB833138 štapnom mikseru s kojim je supu od leblebija doveo do savršenstva.
Tefal, ideje bez kojih ne možete!
Na kraju, po želji možete dodati vrhnje, te pustiti supu da provri. Prije serviranja, supu pospite svježim peršunom.