9.5.2018. 10:31
0
Crni biskvit bijela krema
Dobar kolač ne znači nužno i složen proces izrade, a najbolja potvrda za to je recept Žarka Marića za Crni biskvit bijelu kremu. Slastica je to koja je jednostavna za napraviti, a zadovoljit će kriterije i onih zahtjevnijih uživalaca slatkiša.
Sastojci:

biskvit:
3 jajeta 
1,5 šolja šećera 
1 vrećica vanilin šećera
3 kašike pavlake
1 šolja ulja 
1 šolja mlijeka 
3 šolje brašna 
2 kašičice praška za pecivo 
1 kašičica soli
3 kašike kakao praha
1 šolja mljevenih oraha 

krema:
1 šolja šećera 
2 vrećice vanilin šećera 
1,5 šolja mlijeka 
175 g putera
2 šolje kokosovog brašna/pahuljica 
2 šolje mljevenih oraha

Kao što to u većini recepata za kolače biva, najprije pomiješajte tzv. mokre sastojke. Umiksajte jaja, šećer i vanilin šećer, pa kad smjesa postane pjenasta dodajte pavlaku, ulje i mlijeko. Nastavite miksati dok se svi sastojci ne sjedine.

U posebnoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo, kakao, krupnije mljevene orahe i malo soli, pa ih postepeno dodajite u smjesu od „mokrih“ sastojaka i miksajte dok ne dobijete kompaktnu smjesu. Smjesu izlijte u tepsiju, koju ste prethodno pomastili, ili obložili papirom za pečenje, pa je stavite u zagrijanu rernu na 175 stepeni. Biskvit pecite 45 minuta.

Kada je biskvit skoro gotov, počnite praviti kremu. Rastopite šećer i vanilin šećer u mlijeku, pa dodajte puter koji ste prethodno držali na sobnoj temperaturi. Miješajte sve na laganoj vatri dok se puter u potpunosti ne otopi. Zatim, šerpu skinite s vatre, pa u mlijeko i puter umiješajte kokosovo brašno i sitnije mljevene orahe. 

Na kraju, vrućom kremom prelijte biskvit koji ste izvadili iz rerne i ostavite kolač na hlađenje najmanje dva sata. Ohlađen kolač dodatno možete posuti sa još kokosa i mljevenim orasima. Mekani crni biskvit i preukusna bijela krema, teško da im iko može odoljeti! Tefal, ideje bez kojih ne možete!

KuhPoh pratite i na  facebookuyoutubeutwitteru, te instagramu.
 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.