Ova hoba mora da se proba! – pjevušit ćete dok budete pripremali salatu po ovom receptu i jedva čekati da bude gotova.
Sastojci:
1 hobotnica (oko 1,5 kg)
500 g kuhanog krompira
1 ljubičasti luk
30 g crnih maslina
30 ml maslinovog ulja
lovorov list
svježi peršun
biber
so
sok 1 limuna
Svježu hobotnicu treba staviti u hladnu vodu, dodati par lovorovih listova i plutani čep i pustiti je da se kuha najmanje sat vremena. Naučno objašnjenje zašto se plutani čep stavlja prilikom kuhanja ne postoji, tako da je najvjerovatnije riječ o starinskom običaju po kojem meso hobotnice ispadne mekše. Ukoliko koristite smrznutu hobotnicu, onda je stavite u proključalu vodu.
Nakon što se skuha, hobotnicu izvadite iz vode i stavite u zdjelu s poklopcem i ostavite neko vrijeme što će vam olakšati čišćenje. Krompir izrežite na kocke i kuhajte u slanoj vodi dok ne postane mekan, ali pazite da ga ne prekuhate. Ljubičasti luk isijecite na ploške.
Očišćenu hobotnicu isijecite na sitnije komade, pa ih ubacite u veću i dublju zdjelu. Dodajte krompir, luk, svježi peršun, maslinovo ulje, limunov sok i začinite po želji. Sve dobro izmiješajte i uživajte u svježim okusima mora.
Tefal, ideje bez kojih ne možete!
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.