25.1.2019. 11:37
0
Domaće pecivo
Ima li išta ljepše od toga da vam kuća zamiriše na svježe pecivo? A onda još uživate u mekanim i ukusnim zalogajima! Počastite se domaćim pecivom.
Sastojci:

1200 g brašna 
600 ml mineralne vode 
200 ml ulja 
1 kašika soli
100 ml mlake vode
1 kašika šećera
1 i ½ kašika kvasca
1 kašika brašna

za premazivanje:
50 ml ulja
100 g margarina
2 kašike krupne soli

Najprije pripremite kvasac i to tako što ćete ga pomiješati sa toplom vodom, šećerom i malo brašna i ostaviti da odreaguje.

U većoj i široj zdjeli pomiješajte brašno sa soli, pa umiješajte nadošli kvasac, te mlaku mineralnu vodu i ulje. Umijesite glatko tijesto, premažite ga sa malo ulju po vrhu i ostavite da nadođe. Što ga duže budete držali na toplom dobit ćete veću količinu tijesta.

Od nadošlog tijesta, potom, odvajajte kuglice koje je na pobrašnjenoj površini potrebno razvaljati na tanke pravougaonike. Kako biste dobili malo drugačije oblike, tijesto po sredini na nekoliko mjesta zarežite oštrim nožem, premažite ga rastopljenim margarinom i urolajte u oblik malog hljeba, pa ga prebacite u tepsiju u kojoj ćete peći peciva.

Kada sva peciva poslažete u tepsiju, blago ih premažite sa malo ulja, pospite krupnom soli i opet osavite da malo nadođu. Stavite ih u zagrijanu rernu na 180 stepeni i pecite dok ne porumene, otprilike oko 15-20 minuta. Topla peciva poslužite uz vaš omiljeni namaz ili uz neko varivo. Tefal, ideje bez kojih ne možete!

KuhPoh pratite i na  facebookuyoutubeutwitteru, te instagramu.
 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.