Čak i oni koji nisu ljubitelji povrća kada vide tanjur pun boja, teško da mu mogu odoljeti. Sa ovim receptom naši kuhari nam simbolično najvljuju proljeće.
Sastojci:
200 g fusilli tjestenine
100 g karfiola
100 g brokule
20 g svježeg špinata
½ crvene paprike
1 paradajz
1 rotkvica
1 stabljika mladog luka
2 kuhana jaja
100 g zelene salate
20 g parmezana
20 pinjola
dresing:
100 ml maslinovog ulja
2 kašike sirćeta
so
biber
2 češnja bijelog luka
1 kašičica senfa
U velikoj šerpi zakuhajte oko litar vode, posolite je i po želji pouljite. Stavite tjesteninu da se kuha, a pred kraj dodajte cvjetove brokule i karfiola i pustite ih da omekšaju. Skuhanu tjesteninu s povrćem ostavite sa strane. U isto vrijeme, u drugoj šerpici tvrdo skuhajte jaja.
Zatim, u većoj zdjeli pomiješajte rukom natrgan svježi špinat, na kockice izrezane crvenu papriku i paradajz, te na ploškice isječenu rotkvicu i mladi luk. Kuhana jaja dobro rashladite u ledenoj vodi, pa ih izrežite na kockice i dodajte u povrće. U to dodajte tjesteninu s brokulom i karfiolom, pa sve vrlo pažljivo izmiješajte.
Nakon toga, pripremite dresing koji će ovom jelu dati poseban šmek. U zdjeli pomiješajte maslinovo ulje, sirće, senf, so, biber i sitno nasjeckan bijeli luk, pa sa njim prelijte salatu.
Jelo servirajte tako što ćete na tanjur najprije staviti nekoliko listova zelene salate, pa na nju stavite tjesteninu s povrćem, i sve pospete s malo parmezana i pinjola.
Tefal, ideje bez kojih ne možete!
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.