Da bi meso bilo mekano i sočno nije potrebna magija, već dobar recept. Ovako pripremljen kotlet je za čistu peticu!
Sastojci:
500 g telećih kotleta
200 g šampinjona
500 ml sjeckanog paradajza
40 g putera
1 luk
2 češnja bijelog luka
100 ml bijelog vina
1 limun
2 kašike brašna
mješavina začina
biber
crne masline
svježi peršun
Kotlete dobro operite, pa ih posušite. Pomiješajte brašno sa biberom i mješavinom začina, pa u tu smjesu dobro uvaljajte meso.
U
Tefal dubljoj tavi otopice kockicu putera (20 g), pa na njoj kratko prepržite krupnije narezan luk i sitno nasjeckani bijeli luk. Čim luk postane zlatan izvadite ga iz tave, a potom dodajte i drugu kockicu putera, pa na njoj popržite kotlete s obje strane.
Mesu dodajte krupnije narezane šampinjone, pa i njih kratko prepržite. Sve prelijte bijelim vinom i pustite da alkohol ishlapi. Nakon toga dodajte sjeckani paradajz koji možete kupiti u marketu, a možete i vi nasjeckati svježi paradajz ali ga prethodno ogulite. Sve još malo začinite po želji, te dodajte kriške limuna, poklopite i krčkajte oko pola sata. Tada dodajte crne masline i svježi peršun, vratite poklopac, skinite s vatre i ostavite tako desetak minuta.
Sočne i mekane kotlete poslužite uz pire od krompira ili neki drugi prilog koji volite.
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.