27.8.2020. 13:54
0
Šareni rižoto
Rižu možete kombinovati sa bilo kojim namirnicama a tu mogućnost naš kuhar je iskoristio maksimalnu u jelu koje smo jednostavno nazvali Šareni rižoto. Puno boja, mirisa i okusa na jednom tanjuru!
Sastojci:

140 g riže dugog zrna
1 juneća kobasica
50 g pureće šunke
1 luk
2 paradajza
200 g mix povrća
50 g putera + 1 kašika putera
1 kašika maslinovog ulja
2 češnja bijelog luka
lovorov list
svježi peršun
ljuta crvena paprika
so
biber
300 ml povrtnog temeljca

ukrašavanje:
50 g parmezana

Na maslinovom ulju i malo putera prepržite sitnije nasjeckan luk, pa mu dodajte kolutiće juneće kobasice i kockice pureće šunke, te sitno nasjeckan bijeli luk. Nakon par minuta dodajte rižu koju ste prethodno oprali pod jakim mlazom vode.

Kada riža poprimi boju dodajte paradajz nasjeckan na kockice, te mix povrća po želji. To mogu biti grašak, mrkva, boranija, kukuruz i paprika, kao što je slučaj kod našeg kuhara, a možete izabrati i neku drugu mješavinu. Bitno je da u povrću bude što više različiti boja. Sve dobro izmiješajte, začinite sa svježim peršunom i lovorovim listom, te mljevenom ljutom crvenom paprikom. Posolite i pobiberite, pa sve prelijte povrtnim temeljcem i krčkajte dok tekućina ne ispari. Ukoliko vam je riža i dalje tvrda slobodno dodajte tople vode i nastavite krčkati dok ne postane mekana. Pred kraj kuhanja, u rižoto ubacite kocku putera i skinite ga s vatre.

Za dodatni ugođaj možete napraviti jestivi ukras od parmezana. U tepsijicu izrendajte parmezan, lijepo ga poravnajte i stavite u zagrijanu rernu na 200 stepeni i pecite oko 5 minuta, odnosno dok lijepo ne porumeni. Dobit ćete hrskavu tzv. palačinku koju možete izlomiti na manje komade i poslužiti uz rižoto. Dobar tek, želi Vam Tefal!

KuhPoh pratite i na facebookuyoutubeutwitteru, te instagramu.
 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.