16.9.2020. 12:58
0
Vinogradarski kolač
Ako ste mislili da se od grožđa prave samo vino i rakija, prevarili ste se. Nakon naporne berbe, vinogradarima energiju vraća ovaj jednostavni, a opet divan kolač.
Sastojci:

prhko tijesto:
220 g brašna
100 g putera 
100 g šećera 
1 jaje 
1 vrećica praška za pecivo 

nadjev:
500 ml mlijeka
1 vrećica pudinga od vanilije 
40 g šećera 
2 jaja
100 g grožđa

U širu zdjelu uspite brašno, pa dodajte šećer i prašak za pecivo, pa sve lagano izmiješajte. Tada dodajte puter sobne temperature i rukama pritiščite sastojke dok se puter u potpunosti ne sjedini s brašnom. Zatim, dodajte jaje i umijesite glatko tijesto.

Veći dio tijesta prebacite u kalup za quiche ili koji već imate i dobro ga utisnite na dno pazeći da ga ravnomjerno rasporedite. Ostatak tijesta ostavite sa strane. 

Prije nego tijesto stavite u zagrijanu rernu na 200 stepeni na nekoliko mjesta ga izbodite viljuškom. Tijesto pecite oko 15 minuta, dok se lijepo ne zarumeni.

Dok se tijesto peče, pripremite ukusni nadjev. Napravite puding od vanilije prema uputama na kesici. Skinite ga s vatre i dok je još topao u njega umutite 2 jaja. 

Kada izvadite pečeni biskvit, ostatak tijesta ravnomjerno rasporedite po rubovima kako biste napravili zid koji će zadržati nadjev. Ulijte kremu, pa po njoj rasporedite bobice grožđa. Naš kuhar je napravio kolač s crnim, a vi možete koristiti i bijelo grožđe. Vratite sve u rernu i pecite oko pola sata. Tefal, ideje bez kojih ne možete!

KuhPoh pratite i na facebookuyoutubeutwitteru, te instagramu.
 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.