Piletina je toliko popularna namirnica kod nas da nije nikakvo čudo što ima toliko različitih recepata. Ovo jedan od onih koji ljubomorno čuvate i koristite za specijalne prilike.
Sastojci:
500 g pilećih bataka
200 g krompira
2 luka
2 mrkve
150 ml pilećeg temeljca
300 ml vrhnja za kuhanje
3 jaja
ulje
ruzmarin
muškatni oraščić
curry prah
biber
so
Batake kratko prepržite u tavi na ulju, pa im dodajte krupno narezan luk i mrkvu. Kratko prodinstaje, pa dodajte ploškice krompira. Posolite i pobiberite, pa dodajte ruzmarin, muškatni oraščić i curry prah. Sve prelijte pilećim temeljcem, pa krčkajte desetak minuta.
Nakon toga, sve prebacite u tepsiju, pa stavite peći na 180 stepeni oko 20 minuta. U posebnoj zdjeli umutite jaja i vrhnje za kuhanje, pa sa dobivenom smjesom prelijte meso i povrće. Vratite u rernu, pojačajte temperaturu na 200 stepeni i pecite još 15 minuta.
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu i tiktoku.