Spoj toploga i hladnog, aromatičnog i ukusnog, garant su da ćete u ovoj supi uživati svim svojim čulima.
Sastojci:
topla supa:
50 g putera
1 korijen komorača
20 g brašna
200 ml mlijeka
1 kašika sirćeta
1 kašičica curry praha
korica limuna
maslinovo ulje
hladna supa:
1/3 korijena komorača
½ jabuke
1 jaje
30 ml ulja
1 kašika senfa
1 kašika sirćeta
1 kašika soja sosa
so
za dekoraciju:
stabljika komorača
so
ulje
Za početak odvojite stabljike od korijena/ploda komorača, blago ih posolite i pouljite te stavite peći na 220 stepeni oko 15 minuta.
Glavicu komorača izrežite na ploškice i ostavite sa strane. U šerpi rastopite puter, pa dodajte brašno i mutilicom ga dobro umiješajte. Zatim, ulijte mlijeko, pa nastavite miješati dok se sve fino ne sjedini. Dodajte sirće i narendanu koricu limuna, te narezani komorač. Kuhajte oko 15 minuta na laganoj vatri.
Zatim u posebnu posudu, koja bi trebala biti uska a duguljasta ubacite jaje, ulje, senf i so, pa štapnim mikserom izradite majonezu. Potom, ulijte sirće i nastavite miksati dok ne dobijete finu kremu. Potom, u sjeckalici sameljite jednu trećinu glavice komorača i pola jabuke, pa i to dodajte u majonezu, zajedno sa soja sosom i nastavite miksati dok se sve ne sjedini. Time ste završili hladni dio supe koji ćete ostaviti sa strane.
Štapnim mikserom, potom, izmiksajte i toplu supu, pa u nju dodajte curry prah i maslinovo ulje i još je kratko kuhajte.
Supu servirajte tako što ćete u tanjir nasuti najprije toplu, a uz nju i hladnu supu. Sve ukrasite sa pečenim stabljikama komorača.
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu i tiktoku.