Jedna od zahvalnijih namirnica za pripremu ukusnih jela, svakako su gljive, a zahvaljujući ovom receptu saznat ćete kako od njih napraviti i nadjev i umak.
Sastojci:
300 g zlatnih šampinjona
50 g suhog mesa (masnijeg)
300 ml vode
80 g putera
1 ljubičasti luk
450 g brašna
3 jaja
so
Za početak u tavi prepržite na tanke kockice izrezano suho meso, pa kada porumeni, izvadite ga i ostavite sa strane. U istoj tavi prepržite sitno nasjeckan ljubičasti luk, pa dodajte pola mjere putera (oko 40 g). Dinstajte dok luk ne omekša, a tada dodajte krupno narezane gljive. Posolite i nastavite dinstati.
Kada tečnost ispari, dodajte toplu vodu i pustite da proključa, pa potom ubacite ostatak putera i krčkajte par minuta. Iz tave tada odvojite pola mjere gljiva, a ostatak gljiva i tečnosti prelijte u zdjelu za miksanje pa štapnim mikserom napravite umak i ostavite sa strane.
Nakon toga, od jaja i brašna, te malo soli zamijesite glatko tijesto. Prebacite ga na pobrašnjenu površinu pa ga istanjite na debljinu od 0,5 cm ili i tanje. Oblikujte jednake krugove od tijesta, pa na svaki stavite nadjev od gljiva koji ste ranije izvadili iz tave. Tijesto preklopite i oblikujte kao male brodiće i pri vrhu stistnite tijesto kako bi nadjev ostao unutra prilikom kuhanje.
Dobivene „brodiće“ kuhajte u velikoj količini vode dok ne isplivaju na površinu. Skuhano tijesto poslužite u umak od gljiva i hrskave komadiće suhog mesa.
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu i tiktoku.