29.12.2022. 14:36
0
Gljive u ogrtaču
Jedna od zahvalnijih namirnica za pripremu ukusnih jela, svakako su gljive, a zahvaljujući ovom receptu saznat ćete kako od njih napraviti i nadjev i umak.
Sastojci:

300 g zlatnih šampinjona
50 g suhog mesa (masnijeg)
300 ml vode
80 g putera
1 ljubičasti luk
450 g brašna
3 jaja
so

Za početak u tavi prepržite na tanke kockice izrezano suho meso, pa kada porumeni, izvadite ga i ostavite sa strane. U istoj tavi prepržite sitno nasjeckan ljubičasti luk, pa dodajte pola mjere putera (oko 40 g). Dinstajte dok luk ne omekša, a tada dodajte krupno narezane gljive. Posolite i nastavite dinstati.

Kada tečnost ispari, dodajte toplu vodu i pustite da proključa, pa potom ubacite ostatak putera i krčkajte par minuta. Iz tave tada odvojite pola mjere gljiva, a ostatak gljiva i tečnosti prelijte u zdjelu za miksanje pa štapnim mikserom napravite umak i ostavite sa strane.

Nakon toga, od jaja i brašna, te malo soli zamijesite glatko tijesto. Prebacite ga na pobrašnjenu površinu pa ga istanjite na debljinu od 0,5 cm ili i tanje. Oblikujte jednake krugove od tijesta, pa na svaki stavite nadjev od gljiva koji ste ranije izvadili iz tave. Tijesto preklopite i oblikujte kao male brodiće i pri vrhu stistnite tijesto kako bi nadjev ostao unutra prilikom kuhanje.

Dobivene „brodiće“ kuhajte u velikoj količini vode dok ne isplivaju na površinu. Skuhano tijesto poslužite u umak od gljiva i hrskave komadiće suhog mesa.

KuhPoh pratite i na  facebookuyoutubeutwitteru, te instagramu i tiktoku.
 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.