19.2.2019. 15:18
1
Nemate vi pojma ko je Šaban!
Šabana su voljeli okorjeli folkeri, kafandžije, meraklije, ali nerijetko i oni koji su zazirali od folka, turbofolka i svih inačica ovog muzičkog pokreta.

Po sarajevskim krugovima uvijek je kružila ona: Pusti Šabana pa da izginemo, što bi ujedno bila mjerna jedinica za “ono nešto” što su Šabanove pjesme imale. Nisam stručnjak i ne mogu reći da li su “to nešto” bili popularni trileri, unošenje emocije ili tekstovi.

Možda je to bio cijeli paket koji je u svojoj pojavnosti nosio ovaj kralj folka.

Kako god, rijetko su čije pjesme izazivale lomljenje čaša o pod i ispoljavanje najdubljih i najskrivenijhi emocija kao što su pjesme Šabana Šaulića i Tome Zdravkovića.



Od nesuđenog fudbalera, skromnog života pa do kralja folka


Iako je njegov životni poziv već s 18 godina postalo pjevanje, Šauliću su mnogi predviđali uspješnu nogometnu karijeru.

Ipak, fudbalu je cijeli život ostao privržen, naročito fudbalskom klubu Crvena zvezda.

Poznato je da je Šaulić pomagao srbijasnkom igraču Manchester Uniteda, Nemanji  Matiću  kada mu je bilo najteže.


U pjevačke vode je ušao slučajno. Naime, njegov amidža ga je zamolio da u kafani otpjeva nekoliko pjesama, a kasnije je sve historija. Prvo ga je uočio muzičar Veroljub Jovanović, a prvi album izdaje 1969. godine.


Duga karijera, kratak spisak tračeva


Pretražujući internetske stranice o karijeri ovog pjevača, ono što upada u oči je i pomisao: Takva zvijezda, naša, balkanska, a tako malo tračeva. Čini se da se o Šauliću najmanje pisalo u okviru žute štampe. Bilo je tu i tamo “žutih natpisa”, daleko od toga da nije. Međutim, svi su oni bili prolazni, tek da se zadovolji ona tamna strana novinarske znatiželje i  potrebe da se ogoli još jedna zvijezda. Tračevi  o Šabanu Šauliću bili su uvijek kratkog daha, bili i prošli, a on je ostao da ga se sjećamo kako drugačije nego po pjesmama.


Pjesme "Dođi da ostarimo zajedno" i "Dva galeba bela" smatraju se jednim od najboljih ikad otpjevanih narodnih pjesama i pjesmama koje su obilježile Šaulićevu karijeru. Kralj folka, kako su ga mnogi zvali, na sceni je proveo više od 50 godina. Rođen je 1951. u Šapcu, a odrastao je u Bijeljini, mjestu odakle mu je majka. Otac mu je bio prodavač lutrije, a majka prodavačica igračaka.


Sahrana i odavanje počasti Šauliću. Posljednji pozdrav kao ekvivalent onoga što je Šaulić zaista bio


Kako prenose mediji, Šaban Šaulić bit će sahranjen u petak, u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Iako je Šaban rođen u muslimanskoj porodici, u tom duhu, neće biti sahranjen po tim običajima, ali i ni po jednim drugim. Kako pišu srbijanski mediji, bit će obavljena građanska sahrana, bez ijednog sveštenog lica.


“Šaban je rođen u muslimanskoj porodici, vaspitavan je u tom duhu, ali neće biti tako sahranjen. Šaban je odrastao u SFRJ i uprkos porodici nikada nije bio vjerski definisan. Po muslimanskim obredima nije ni ulazio u vjeru, da oko toga ne detaljišemo, zna se o čemu je riječ”, rekao je izvor blizak porodici Šaulić.


Ovaj izvor rekao je nešto što su sve Šabanove kolege ovih dana provlačili kroz objave ovih dna

“Bio je čovjek koji nije, baš nikada, gledao ko je koje vjere, religije… Važno mu je bilo samo kakav je čovjek “, objasnio je izvor.

Voljeli ili ne voljeli ovaj muzički žanr, ili pjesme Šabana Šaulića, jedno je jasno, a to je da će se rijetko koji pjevač voljeti više od pedeset godina, danas kada su pjevači prolazne zvijezde. 

Za kraj, kako se oprostiti od ovog pjevača, nego onim što je stvarao više od pedeset godina.

  




(Lejla Trle) 

1
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.