18.11.2015. 15:54
42
Godišnjica ubistva Nermina: Nije moje dijete poginulo od Božije ruke, nego od četničke ruke
Sedmogodišnji Nermin Divović izgubio je život u Sarajevu 1994. godine. Fotografija dječaka koji leži u lokvi krvi obišla je tada cijeli svijet. Kada je ovaj nevini dječak ubijen ranjena je i njegova majka istim metkom.
"On je bio sa mnom taj dan. Mene je metak pogodio u stomak i onda njega u glavu", rekla nam je  Sokolović Dženana, majka ubijenog Nermina.

Majka se plašila zaborava, ali Nermin Divović nije zaboravljen. Uz pomoć dobrih ljudi postavljeno je spomen obilježje koje će svjedočiti Nerminovom ubistvu.

 "Jutros smo postavili spomen obilježje. Uradili smo sve kako smo planirali. Spomen obilježje ne remeti ni oješačku zonu, ni saobraćaj. Gledali smo da to bude dostojanstveno, da nema nekih uvredljvih natpisa. Na spomen obilježju piše samo istina", izjavio je Nihad Aličković.

"Previše mi znači. Ne bih sada žalila kada bi mi rekli 'Džana umrijet ćeš', ne bih žalila, vidjela sam spomen obilježje. Ja sam izgubljena, još kad sam vidjela djecu, isto kao da sam njega vidjela", dodala je Nerminova majka. 

Prije godinu dana predat je zahtjev u Gradsku Upravu grada Sarajeva za podizanje spomen obilježja, od kojeg se očekivao pozitivan ili negativan odgovor. Međutim, već godinu dana iz Gradske Uprave niko se konkretno ne oglašava. 

"Nakon godinu dana čekanja da nam neko da bilo kakvu vijest, odobrenje ili zabranu, odlučili smo se da ćemo postaviti spomenik tri metra od mjesta gdje je Nermin ubijen, jer ne želimo trpiti poitičare koji ne rade svoj posao"
, rekao je Aličković. 

"Kada njega nema živoga, bitno nam je da bar ima neka uspomena na njega. Mora se održavati sjećanje na drage osobe iako je to teško. Nije moje dijete poginulo od Božije ruke, nego od četničke ruke", rekao je za kraj Pašo Divović.

Novinarka: Merima Druškić
Snimatelj: Ermin Ljumić
Montažer: Emir Preljević
 
42
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.