14.7.2016. 17:44
2
"Ne znam ko je naredio napad na mene, ali nije bio napad iz mržnje prema Jevrejima"
"Historijski gledano, položaj Jevreja u Sarajevu je uvijek bio dobar. Sarajlije su vuijek prihvatale jevreje kao svoje sugrađane i oni su uvijek bili na nivou lokalnog stanovništva, ne odvajajući se od ostalih stanovnika grada Sarajevo, osim po svojoj vjeroispovijesti", rekao je Elijas Eli Tauber za Source.

Jevrejska zajednica u Sarajevu broji oko 700 Jevreja, a tačan broj se ne zna još uvijek, rekao nam je Tauber. U cijeloj Bosni i Hercegovini ih ima oko 1100. 

"Današnja JEvrejska zajednica je sve manje vjerska, sve više sekularna i nije više bitna ta vjerska institucija braka za određivanje članstva  u Jevrejskoj zajednici. Ukoliko neko sklopi građanski brak, a večina sklapaju takve brakove i izraze želju da bude član Jevrejske zajednice bez obzira na svoje porijeklo, ukoliko je jedan od supružnika Jevrej on može da bude član i obavlja razne funkcije u okviru same zajednice", rekao nam je Elijas Eli Tauber, savjetnik za kulturu i vjeru Jevrejske zajednice BiH.

Pripadnici jevrejskog naroda nose teret onoga što je taj narod prošao u historiji, od protjerivanja, progona i holokausta.

"Ukoliko neko želi da pređe u Judaizam, mora biti svjestan da taj teret prenosi na sebe. Kada neko želi da pređe na jevrejsku vjeru, Rabini im daju literaturu i kažu da dođe za tri mjeseca, nakon toga provjeri da li je osoba spremna i ako jeste, onda se daju određene mogućnosti da uđe u jevrejsku religiju, da dolazi u sinagogu, da prisustvuje molitvama, da nauči da kuha jevrejska nacionalna jela", govori Tauber. 

U Sarajevu Jevreji nemaju problema, dobro su prihvaćeni i uklopili su se u lokalno stanovništvo. Jedan od problema koji se dogodio, jeste onaj iz marta prošle godine, kada je Elijas Tauber napadnut u jednom ugostiteljskom objektu u Sarajevu, kada je na njega nasrnuo drugi muškarac udarajući ga utegom povezanim na lanac po glavi. 

"Povod tog napada ne znam, a ne znam ni ko je naredio taj napad na mene. Ne radi se o organizovanom antisemitskom ispadu, a ako ima antisemitizma nije organizovan nego slučajni. Mislim da se radi o ispadu ili netrpeljivosti nekoga. KAntonalno Tužilaštvo radi svoj posao i nadam se da će se na Sudu sve dokazati", govori Tauber. 

Cijeli razgovor sa Elijasom Elijem Tauberom o životu jevreja, braku, Judaizmu, sefardskoj muzici i kulturi poslušajte u priloženom videu. 

Novinarka: Merima Druškić
Snimatelj i montažer: Ramiz Uzunović

 
2
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.