13.3.2024. 12:26
0
Kurti: Markale i Zelena tržnica dokaz genocidnog djelovanja Srbije
FOTO: ilustracija
Kosovski premijer Albin Kurti kazao je u srijedu, u povodu 25. godišnjice masakra na Zelenoj tržnici u Mitrovici, kako su masakr na toj i tržnici Markale u Sarajevu dokazi genocidnog djelovanja Srbije tokom rata.

"Na današnji dan ne možemo, a da ne pomislimo na masakr, na sarajevskoj tržnici Markale, koji je bio jedan od najtežih zločina tokom opsade grada 1992.-1995. Ovi masakri na Kosovu i u Bosni i Hercegovini dokaz su genocidnog djelovanja Srbije", kazao je Kurti tokom komemoracije civilnim žrtvama ubijenim na tržnici u Mitrovici.

Srpske snage granatirale su 13. marta 1999. godine tržnicu u Mitrovici, a tog je dana ubijeno sedam civila od kojih je najstariji imao 65, a najmlađi 5 godina. Također povrijeđeno je 128 osoba, među kojima je bilo djece, žena, staraca i mladih i mnogi od njih ostali su doživotni invalidi.

"Pretpostavlja se da je granata ispaljena iz vojnog objekta u kojem su bile stacionirane srpske snage tokom rata 1998.-99. Danas se tamo nalazi Policijski kamp Republike Kosovo koji nosi ime heroja Envera Zymerija i koji jamči sigurnost, kao javno dobro koje se nudi svim građanima bez razlike", istaknuo je Kurti.

(Erna H.) 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.