31.3.2024. 18:25
0
Obeštećenje za žrtve Golog otoka iz Crne Gore
Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović će inicirati obeštećenje žrtava Golog otoka, saopćeno je iz Kabineta predsjednika Crne Gore.

Milatović je objavio da podržava dugogodišnje zalaganje civilnog društva i Udruženja žrtava Golog otoka za rješavanje tog pitanja, kao što je već urađeno u Sloveniji, Hrvatskoj i Srbiji.

- Samo ona država koja ispuni moralni dug prema onima čija su prava bila grubo kršena i čije su patnje bile godinama ignorisane može koračati putem istinskog napretka, naveo je Milatović.

Dodao je da je Goli otok crna tačka u historiji Crne Gore i simbol stradanja za više hiljada građana i njihovih porodica.

Na golom otoku robijalo je 3.269 Crnogoraca, a na Svetom Grguru 130 Crnogorki.

Od 1949. do 1956. godine Goli otok je bio jugoslovenski zatvor i radni logor za političke protivnike u tadašnjoj Jugoslaviji pod vodstvom maršala Josipa Broza Tita.

U njemu je umrlo 413 ljudi, od ukupno 16.000 zatočenih političkih zatvorenika.

Od 1956. do 1980. kompleks je bio hrvatski zatvor za kriminalce i maloljetne delinkvente.

Zatvoren je 1988. godine.

Goli otok nalazi se u Jadranskom moru, u današnjoj Republici Hrvatskoj, kod ostrva Rab.

Srbija, Hrvatska i Slovenija donijele su zakone kojima je bivšim političkim zatvorenicima omogućena rehabilitacija i naknada štete njima i njihovim porodicama.

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.