4.4.2024. 12:17
0
Mislili su da su napravili plan za savršen zločin - Srđana i Dejana je odao jedan detalj: Policija ih je na osnovu njega "provalila"
Devet dana se tragalo za dvogodišnjom Dankom Ilić, a danas je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić saopćio da je djevojčica ubijena.

"Imam loše vijesti za ovo dijete, za našu Danku iz Bora. Policija je uhapsila dva lica koja su izvršila ubistvo male Danke i koliko sam to shvatio priznali su to obojica. Sa kakvim mi monstrumima imamo posla. Imamo li još detalja Bato? Ako nemamo, ostalo će sve policija. Hvala policiji na svemu", rekao je Vučić na vanrednoj sjednici Vlade Srbije.


Naknadnim saznanjima srbijanskih medija, radnici "Vodovoda" iz okoline Bora su priznali krivično djelo, te su privedeni. 

Sumnja se da su djevojčicino tijelo potom bacili na deponiju, a policija je jutros blokirala prilaz toj lokaciji.

Istraga kriminalističke policije PU Bor ukazuje da se sve odigralo 26. marta oko 13:52 sati, odnosno svega sedam minuta nakon što je, prema prijavi majke, djevojčica nestala.

Pronađeni tragovi krvi

Kako se saznaje, u automobilu su pronađeni tragovi krvi, nakon čega je urađena DNK analiza i potvrđen identitet nestale Danke Ilić, piše Blic.

"Po planu rada preduzeća, bilo je poznato ko je vozio automobil u kritično vrijeme, provjerom baznih stanica, to je i potvrđeno. Osumnjičeni su privedeni i odmah priznali ubistvo", kaže izvor srbijanskog lista.

Deponija pretražena sedmog dana potrage

Deponija, za koju se sumnja da je lokacija na kojoj se nalazi tijelo male Danke Ilić, pretražena je sedmog dana potrage.

Riječ je o divljem smetlištu koje se nalazi tik uz Stari banjski put. Sedmog dana potrage tu lokaciju su pretraživali bagerom pod budnim okom pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova.

Saopćenje MUP-a Srbije

"Pripadnici MUP, nakon desetodnevne opsežne akcije, detaljnih provjera svih tragova i informacija uhapsili su S.J. (1974) i D.D. (1974), obojica iz Bora, zbog sumnje da su ubili dvogodišnju djevojčicu Danku Ilić", navodi se u saopćenju.

Kako dalje navode, dvojica osumnjičenih u potpunosti su priznali izvršenje ovog zločina, a u toku je pretraga terena u potrazi za tijelom. 

Zaključuju da policija nastavlja da radi na ovom slučaju.

Otkriven puni identitet osumnjičenih 

Kurir je otkrio da su za ubistvo malene Danke osumnjičeni Srđan Janković iz sela Luka i Dejan Dragijević iz sela Zlot.

Janković se sumnjiči da je upravljao službenim vozilom JKP Vodovod u trenutku kada je, navodno, naletio na dvogodišnju djevojčicu na Banjskom putu, dok je Dragijević bio sa njim.

"Moj brat je od juče u policiji. Odveli su ga iz kuće, ali ništa ne znam, niko nam nista ne govori! Nadam se i molim Boga da on ne stoji iza ovoga. Čekamo informacije", rekao je Dejanov brat Dalibor.


Dejan Dragijević

Komšije nisu imale ništa loše kazati za Dejana.

"Dejan nije oženjen, tu je po selu, nije nikada pravio velike probleme, ali je poznato da voli da popije. Za ovako nešto nikada nismo mislili da bi bio sposoban", kažu.

Kako se saznaje, prema riječima komšija, Srđan je razveden i dugo je već zaposlen u "Vodovodu".


Srđan Janković 

"Razveo se prije oko godinu dana, ima sina i snahu, a oni imaju malu djevojčicu. Ima unuku, ne znam kako je moglo tako nešto da mu padne na pamet, nadam se da to nije istina", kaže jedna komšinica iz Luke.

Bili navodno pijani tokom vožnje

Kako nezvanično saznaju srbijanski mediji, osumnjičeni za ubistvo su bili u alkoholisanom stanju u trenutku kada su udarili malu Danku.

"Najnormalnije" išao na posao

Komšije Dejana Dragijevića kažu da se od 26. marta, on ponašao sasvim "normalno".

"Viđali smo ga ovih dana, išao je na posao najnormalnije, vraćao se s posla. Djelovao je normalno, nije odavao utisak da je nešto zabrinut ili uzbuđen. Bukvalno nismo primjetili da je drugačiji nego inače", kažu šokirani mještani Zlota.

Odao ih jedan detalj

Janković i Dragijević, uprkos tome što su mislili da su skrojili savršen plan, nisu uzeli u obzir da su i zločin i skrivanje tijela izvršili službenim vozilom JKP "Vodovod", koje ima ugrađen GPS.

Kao što smo i naveli, njih dvojica su osumnjičeni da su počinili krivično djelo teško ubistvo, na štetu dvogodišnje Danke, tako što su je 26. marta u Banjskom polju udarili službenom Fiat Pandom, kojom je upravljao Dragijević. Potom je Janković, kako je utvrdila policija, izašao iz vozila, uzeo djevojčicu i njeno tijelo ubacio u zadnji dio auta, preko alata.

Tada su, umjesto da dijete odvezu u najbližu zdravstvenu ustanovu ili pozovu službu Hitne pomoći i policiju, skovali plan da će tijelo djevojčice sakriti, a o zločinu šutiti. Prema policijskoj rekonstrukciji događaja, odvezli su se do smetljišta na Starobanjskom putu gdje su bacili tijelo djevojčice.

"Nakon toga su se vratili u firmu i ostavili vozilo. O njihovoj hladnokrvnosti svjedoči činjenica da je S. J, po pozivu svog direktora, otišao u Banjsko polje da traži djevojčicu, svjestan da ju je hladnokrvno usmrtio. Mi smo tog dana sa privatnih kuća skinuli na 10 lokacija kamere. Jednu smo čekali jer je vlasnik u Americi, da dođemo do ključa i ona nam je najviše pomogla", objasnio je ministar policije.

Iako su najvjerovatnije pomislili da su osmislili savršeni zločin, očigledno nisu bili svjesni činjenice da su u svom automobilu sve vrijeme imali GPS lokator na osnovu kog je bilo lako utvrditi gdje se nalaze, koliko se drugo zadržavaju na određenim lokacijama. Pošto su sigurnosne kamere usnimile da su kobnog dana nestanka bili u Banjskom polju, policija je ubrzo došla do njih kako bi prikupila obavještenja o tom danu, a onda su poligrafski ispitani. Obojica su, kako je objasnio ministar Gašić, reagovali na poligrafsko ispitivanja.

Potraga bila proširena i na Austriju

Prava pometnja je nastala kada se pojavio snimak iz Beča na kojem se našla djevojčica koja podsjeća na Danku Ilić. Odmah je potraga proširena i na Austriju.

Austrijska policija saopštila je da je utvrđeno da dijete sa tog snimka nije Danka Ilić. 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.