8.10.2015. 15:28
1
Beogradski mediji: Albanci na stadionu pripremali ubistvo Vučića
Do kraja kvalifikacija za EP u Francuskoj je ostalo svega nekoliko dana, barem kada se radi o kvalifikacijama po grupama. Jasno je da će se posljednji učesnici na EURO saznati tokom narednog mjeseca kada se igra baraž. Svi se nadamo da će se među putnicima u Francusku pronaći i reprezentativci koje sa klupe predvodi Mehmed Meša Baždarević.
Do kraja kvalifikacija za EP u Francuskoj je ostalo svega nekoliko dana, barem kada se radi o kvalifikacijama po grupama. Jasno je da će se posljednji učesnici na EURO saznati tokom narednog mjeseca kada se igra baraž. Svi se nadamo da će se među putnicima u Francusku pronaći i reprezentativci koje sa klupe predvodi Mehmed Meša Baždarević.

Večeras se igraju utakmice pretposljednjeg kola kvalifikacija po grupama D, F i I. Jedna od utakmica u spomenutoj grupi će svakako biti najzanimljivija, više zbog politike, nego što zbog fudbala. Upravo u sklopu posljednje kvalifikacione grupe u Elbasanu će se na istoimenom stadionu sudariti dva ljuta (više politička) nego sportska rivala, Albanija i Srbija. Gostima iz susjedne nam Srbije ova utakmica ne predstavlja ništa, jer su davno izgubili i teoretske šanse da se kvalifikuju na završni turnir. S druge strane, Albanci love direktan plasman na EP, pa će eventualna pobjeda protiv Srbije biti veliki korak ka tom cilju.

Više politika, nego sport

Iako je danas bilo govora da bi utakmica mogla biti odgođena zbog kamenovanja autobusa sa igračima selekcije Srbije, posljednje informacije koje dolaze iz Albanije govore da će utakmica na Elbasan Areni ipak biti odigrana. Navodno je na spomenutom stadionu pregledan svaki metar, tako da je osiguranje dalo zeleno svjetlo za odigravanje ove utakmice.

Da je politika glavna priča ove utakmice govori informacija da premijer Srbije, Aleksandar Vučić, neće putovati u Elbasan. Beogradski Kurir danas piše kako je albanska policija, u saradnji sa kolegama iz Srbije, uhapsila četiri osobe koje su pripremale novi incident na utakmici Albanija - Srbija. Gotovo svi znate za incident koji se u Begradu dogodio tokom prve utakmice ove dvije selekcije. Pojedini srbijanski mediji, prije svega Kurir, idu tako daleko pa objavljuju kako imaju informacije da je jedan od uhapšenih Albanaca planirao atentat na Aleksandra Vučića.

"Našim fudbalerima želim pobjedu u Elbasanu, a ja tamo nisam otišao jer nisam dobio nikakve garancije, da na stadionu neće biti ljudi o kojima sam govorio. Ne govorim o bezbjedonosnim procjenama, jer me one ne zanimaju. Ja smatram da bi mojim odlaskom tamo Srbija bila ponižena", rekao je Aleksandar Vučić pred ovaj meč.

Kompletan put od Tirane do Elbasana je blokiran. Radi se o cesti koja je duga 65 kilometara. Fudbaleri Srbije iz hotela u Tirani kreću oko 18:00 sati, dok se utakmica igra u 20 sati i 45 minuta.

Kvalifikacije za EURO

U nastavku pogledajte šta možete očekivati od samog kraja kvalifikacija za EURO po svim grupama:

Grupa A

U ovoj grupi je sve, manje - više, jasno. Island i Češka su izborili direktna učešća na EP, dok će se za treće mjesto boriti Turska i Holandija. Bronzana reprezentacija sa posljednjeg SP, Holandija, je apsolutno razočarenje ovih kvalifikacija. Osim što Guus Hiddink više nije selektor (sada je selektor Danny Blind, inače otac fudbalera Manchester Uniteda, Daleyja Blinda), Holandiji prijeti neodlazak na jedno veliko takmičenje, prvi neodlazak nakon kvalifikacija za SP 2002. godine, kada se Holandija nije uspjela plasirati na SP u Japan i Koreju pod vodstvom Louisa van Gaala. U slučaju obje pobjede tima kojeg vodi karizmatični Fatih Terim, Holandija može zaboraviti na baraž, gdje je svakako niko od onih koji ciljaju na baraž, da se razmijemo, i ne želi vidjeti.

10. oktobar
Island - Latvija
Kazahstan - Holandija
Češka - Turska

13. oktobar
Latvija - Kazahstan
Holandija - Češka
Turska - Island

Tabela:

1. Island 19
2. Češka 19
3. Turska 12
4. Holandija 10
5. Latvija 4
6. Kazahstan 2

Grupa B

O grupi B, u kojoj se nalazi naša reprezentacija, vam je sve manje - više jasno. Vels i Belgija su putnici na EURO, dok se za baraž bore selekcije Izraela i Bosne i Hercegovine. Mnogo toga bi se moglo znati već nakon pretposljednjeg kola, kada naša reprezentacija u Zenici dočekuje Vels, dok Izrael dočekuje Kipar. Uz dvije pobjede do kraja i samo jednu pobjedu Izraela, ćemo otvoriti vrata baraža koji se igra u novembru.

10. oktobra
Andora - Belgija
BiH - Vels
Izrael - Kipar

13. oktobra
Kipar - BiH
Vels - Andora
Belgija - Izrael

Tabela:

1. Vels 18
2. Belgija 17
3. Izrael 13
4. BiH 11
5. Kipar 9
6. Andora 0

Grupa C

U grupi C je također gotovo pa sve jasno, jer se tri reprezentacije bore za direktan plasman na EURO, iako je Španija na pragu završnice u Francuskoj. Upitna je druga pozicija za koju se bore Slovaci i Ukrajinci, dok su sve ostale reprezentacije već odavno izgubile bilo kakve šanse. Potpuno razočarenje je Makedonija, koja je uspjela izgubiti kod kuće od Bjelorusije, te u gostima od Luksemburga.

9. oktobra
Makedonija - Ukrajina
Slovačka - Bjelorusija
Španija - Luksemburg

12. oktobra
Bjelorusija - Makedonija
Ukrajina - Španija
Luksemburg - Slovačka

Tabela:

1. Španija 21
2. Slovačka 19
3. Ukrajina 16
4. Bjelorusija 7
5. Luksemburg 4
6. Makedonija 3

Grupa D

U grupi D još uvijek ništa nije riješeno. Prvi favorit za vodeće mjesto u grupi je aktuelni prvak svijeta, Njemačka, iako ni Poljaci ne kasne mnogo. Svoje mjesto, ako ništa u baražu, traže Irci i Škoti. Sve će odlučiti direktni okršaji između spomenutih reprezentacija, iako je Škotska u najtežoj poziciji.

8. oktobar
Gruzija - Gibraltar
Irska - Njemačka
Škotska - Poljska

11. oktobar
Njemačka - Gruzija
Gibraltar - Škotska
Poljska - Irska

Tabela

1. Njemačka 19
2. Poljska 17
3. Irska 15
4. Škotska 11
5. Gruzija 6
6. Gibraltar 0

Grupa E

Engleska se davno već plasirala na EP. Izabranici Royja Hodgsona su dosadašnji dio kvalifikacija odigrali perfektno, ostvarili su omjer 8:0, uz svega tri primljena gola. Švicarska je najveći kandidat za drugo mjesto, dok su konkurenti za baraž Slovenija i Estonija. Slovenija je imala ogromnu priliku da pretekne Švicarce, ali su Slovenci u Baselu prokockali 0:2, te su u posljednjih 10-ak minuta primili čak tri gola. Slovencima na ruku, ipak, ide raspored, tako da će se vjerovatno naći u baražu. Slovenija se potajno nada i kiksu Švicarske u posljednjem kolu u Estoniji.

9. oktobra
Engleska - Estonija
Slovenija - Litvanija
Švicarska - San Marino

12. oktobra
Estonija - Švicarska
Litvanija - Engleska
San Marino - Slovenija

Tabela:

1. Engleska 24
2. Švicarska 15
3. Slovenija 12
4. Estonija 10
5. Litvanija 9
6. San Marino 1

Grupa F

Najslabija grupa, barem kada su u pitanju imena. Iako, mnogo toga u ovoj grupi još nije riješeno. Ono što se zna je to da su nekadašnji prvaci Evrope, Grci, totalno razočarenje. Uspjeli su u dva navrata da izgube od slabašnih Farskih Otoka. Kada bi samo tako igrali i u narednim kvalifikacijama (Grčka je u grupi sa BiH u kvalifikacijama za SP 2018. godine).

8. oktobar
Mađarska - Farski Otoci
Sjeverna Irska - Grčka
Rumunija - Finska

11. oktobar
Farski Otoci - Rumunija
Finska - Sjeverna Irska
Grčka - Mađarska

Tabela:

1. Sjeverna Irska 17
2. Rumunija 16
3. Mađarska 13
4. Finska 10
5. Farski Otoci 6
6. Grčka 3

Grupa G

Austrija se lagano plasirala u ovoj grupi na EURO, dok se za ostale pozicije bore selekcije Rusije, Švedske i Crne Gore. Iako su nakon skandala na utakmici protiv Rusije mnogi tvrdili da je Crna Gora okončala svoj nastup u kvalifikacijama, te da nema šanse za EP, stvari su se sada u mnogo promijenile, pa naši susjedi Crnogorci imaju kakve-takve šanse za EP. Utakmica posljednjeg kola u Moskvi između Rusije i Crne Gore bi mogla mnogo toga da odluči.

9. oktobar
Lihtenštajn - Švedska
Moldavija - Rusija
Crna Gora - Austrija

12. oktobra
Austrija - Lihtenštajn
Rusija - Crna Gora
Švedska - Moldavija

Tabela:

1. Austrija 22
2. Rusija 14
3. Švedska 12
4. Crna Gora 11
5. Lihtenštajn 5
6. Moldavija 2

Grupa H

Hrvatska je dobila novog selektora, a to je Ante Čačić, koji baš i nema težak posao, jer teško da Hrvatska može da propusti veliku priliku koja joj se nudi. Hrvati prvo igraju na domaćem terenu protiv Bugarske, a onda putuju u goste Malti. Iako su slavili u Oslu protiv Hrvata, Norvežani imaju nešto manje šanse za direktan plasman od Talijana i Hrvata. Ipak, pobjeda na Olimpicu u Rimu protiv Italije ih direktno vodi na EURO.

10. oktobar
Azerbejdžan - Italija
Hrvatska - Bugarska
Norveška - Malta

13. oktobra
Italija - Norveška
Bugarska - Azerbejdžan
Malta - Hrvatska

Tabela:

1. Italija 18
2. Norveška 16
3. Hrvatska 14
4. Bugarska 8
5. Azerbejdžan 6
6. Malta 2

Grupa I

Ovu grupu smo već spomenuli na početku članka. Portugal je u najboljoj poziciji, pa će tako biti direktan putnik u Francusku. Za drugu poziciju se bore Albanija i Danska, s tim da Albanci imaju mnogo bolji raspored, te meč manje u odnosu na Dance. Vrlo je moguće da se Albanci već večeras direktno plasiraju na EP. Armenija i Srbija su davno otpisane.

8. oktobra
Albanija - Srbija
Portugal - Danska

11. oktobra
Armenija - Albanija
Srbija - Portugal

Baraž i strijelci

Za sada se u zoni koja vodi u baraž, koji će biti odigran sredinom narednog mjeseca, nalaze selekcije Ukrajine, Mađarske, Hrvatske, Albanije, Irske, Švedske, Slovenije, Izraela i Turske. Ipak, realnije bi bilo očekivati da se u baražu pronađu Ukrajina, Mađarska, Norveška, Danska, Irska, Švedska, Slovenija, BiH i Holandija. Utakmice baraža će biti odigrane između 12. i 17. novembra ove godine.

Listu strijelaca trenutno predvodi sjajni golgeter Bayerna, Poljak Robert Lewandowski sa 10 postignutih golova. Osam golova je zabio Nijemac, Thomas Muller, još jedan fudbaler Bayerna. Edin Džeko je na trećem mjestu liste strijelaca sa sedam golova, koliko su postigli i Wayne Rooney, Kyle Lafferty i Artyom Dzyuba.

Direktni učesnici EP bi mogli biti sljedeći: Francuska (domaćin turnira), Island, Češka, Vels, Belgija, Španija, Slovačka, Njemačka, Poljska, Engleska, Švicarska, Rumunija, Sjeverna Irska, Austrija, Rusija, Italija, Hrvatska, Portugal i Albanija.

Novinar: Haris Ahbabović

1
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.