14.6.2023. 18:52
0
EU optužuje Google za "kršenje pravila tržišnog natjecanja u oglasima"
Europska unija optužila je tehnološku kompaniju Google za kršenje pravila tržišnog natjecanja u svojim aktivnostima digitalnog oglašavanja.

Europska komisija izvijestila je da je podignuta službena optužnica protiv američkog Googlea zbog toga što njegove tehnologije za oglase krše pravila tržišnog natjecanja EU-a.

Komisija je Googleu poslala službenu obavijest s navodima o zloupotrebama u tehnologiji internetskih oglasa.

Napominjući da je Evropska komisija dala Googleu svoje preliminarno mišljenje da krši protumonopolska pravila EU-a narušavanjem tržišnog natjecanja u sektoru tehnologije "adtech", u saopćenju EK se kaže:

"Komisija se protivi Googleovoj sklonosti njegovim uslugama internetske tehnologije prikaza u odnosu na konkurentske pružatelje usluga tehnologije oglašavanja, oglašivače i online izdavače."

Navedeno je da je Google od 2014. godine zloupotrijebio svoj položaj na tržištima oglašavanja i odabiru kako bi favorizirao vlastite usluge, dopuštajući kompaniji da naplaćuje veće naknade za vlastite usluge.

U saopćenju se navodi da ovakva ponašanja krše pravila EU-a koja zabranjuju zloupotrebu dominantnog položaja na tržištu, te napominje da mjere ponašanja neće biti učinkovite u sprečavanju rizika da Google nastavi s takvim povlaštenim ponašanjem ili uvede nova.

Europska unija je kažnjavala Google s više od osam milijardi eura u raznim istragama o konkurenciji u prošlosti.

(Ajdin B.)

EUGoogle
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.