4.9.2023. 12:38
0
Preminuo hrvatski general Anton Tus, veliki čovjek i prijatelj Bosne i Hercegovine
U Zagrebu je preminuo penzionisani hrvatski general Anton Tus (92).

Kao zapovjednik Ratnog zrakoplovstva bivše JNA u proljeće 1991. godine se pridružio Hrvatskoj vojsci. Odmah je imenovan za načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Hrvatske.

Tražio odgovore
Na toj dužnosti je ostao do 1992. godine kada je došao u sukob sa ministrom obrane Gojkom Šuškom, zbog neslaganja za njegovom politikom prema Bosni i Hercegovini, prenosi Jutarnji list.

Tus je Šuška nazivao liderom "neoustaške linije u Hrvatskoj".

Smijenio ga je Franjo Tuđman te ga imenovao ga za svog savjetnika.

Na toj poziciji tražio je odgovore na brojna pitanja o kojima nije bio informiran, između ostalih i o misterioznom padu Bosanske Posavine u jesen 1992. u ruke Vojske RS. Prave odgovore nikada nije dobio.

Protivnik podjele
- General Tus je bio protivnik podjele Bosne i Hercegovine i radio je sve na jedinstvu, solidarnosti i zajedničkom suprotstavljanju agresoru na naše dvije zemlje. Nažalost, pobijedila je struja koja je bila za sukob Hrvatske i Bošnjaka. Da je pobijedila njegova struja, drugačije bi izgledao rat na prostoru i Hrvatske i BiH - govorio je svojevremeno general Arif Pašalić, koji je na početku agresije na BiH razgovarao sa Tusom u Zagrebu.

Tus je bio i pročelnik Ureda za međunarodnu vojnu saradnju (1995–1996), a u periodu od 2001 do 2005. bio je šef Misije Republike Hrvatske pri sjedištu NATO-a.

Posljednjih godina života general Anton Tus borio se sa teškom bolešću i nije sudjelovao u javnom životu Hrvatske.

(Elmedina H.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.