23.1.2024. 21:17
0
Iran objesio demonstranta koji je ubio policajca i koji je navodno imao bipolarni poremećaj
Iran je pogubio muškarca prethodno osuđenog na smrt u vezi sa učešćem u antivladinim demonstracijama, saopćilo je lokalno pravosuđe, prenosi BBC.

Muhamed Gobadlu (23) osuđen je za ubistvo i „korupciju na Zemlji" jer je navodno pregazio policajca automobilom i ubio ga tokom protesta u blizini Teherana u septembru 2022.

Grupe za ljudska prava su saopćile da se suočio sa nepravednim suđenjem i da su ga mučili tokom ispitivanja.

Odbijene su i žalbe da se uzme u obzir njegovo psihičko stanje. On je deveta pogubljena osoba u vezi sa učešćem u protestima.

Vjeruje se da je još najmanje četvero osuđeno na smrt, a još 15 je u opasnosti da budu osuđeni na smrtnu kaznu.

Nemire širom zemlje izazvala je smrt Mahse Amini, 22-godišnjakinje u pritvoru, a koju je prethodno policija za moral privela jer je navodno „nepropisno" nosila hidžab - maramu kojima žene moraju da prekriju glave. Stotine ljudi su ubijene, a hiljade privedene u nasilnom gušenju protesta, za koje su vlasti predstavile kao nerede iza kojih stoje Amerika i Izrael.

Novinska agencija Mizan, kojom upravlja pravosuđe, saopćila je da je smrtna kazna nad Muhamedom Gobadluom sprovedena u utorak, nakon što ju je potvrdio Vrhovni sud.

Na snimcima na društvenim mrežama vide se članovi njegove porodice, navodno i njegova majka i tetka, kako plaču i jecaju na kapiji zatvora Kazalasar u Karadžu, nekoliko trenutaka nakon što je obješen.

BBC persijski servis prenosi da se čulo kako jedna od žena govori zatvorskim čuvarima: „Ubili ste mog Muhameda. On je izašao na ulice zbog svih mladih ljudi".

Gobadluova majka je u ponedeljak uvečer uputila emotivni, snimljeni video apel porodici policajca zbog kog je njen sin osuđen za ubistvo, tražeći od njih da ne sprovode kaznu „kisas" ili odmazdu.

Ona je prethodno pozvala pravosuđe da uzme u obzir da je njenom sinu kao tinejdžeru dijagnostikovan bipolarni poremećaj i da je prestao da uzima lijekove dva mjeseca prije protesta, pokušavajući da ublaži njegovu odgovornost.

Dan prije pogubljenja, Amir Resijan, Gobadluov advokat, napisao je na društvenoj mreži X da bi pogubljenje bilo nezakonito i da bi to bilo „ubistvo".

On je iznio i tvrdnju da je Vrhovni sud u julu poništio smrtnu kaznu zbog psihičkog stanja njegovog klijenta.

Međutim, agencija Mizan je prenijela da tvrdnja branioca nije tačna, navodeći da je Vrhovni sud dva puta odbio takve žalbe.

Organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesty International prošle godine je saopštila da su Gobadluu izrečene dvije smrtne kazne posle „krajnje nepravednih lažnih suđenja", čija je legitimnost dodatno narušena navodnim priznanjima izdejstvovanim mučenjem i propustom da se naredi striktna procjena njegovog mentalnog zdravlja.

Prema informacijama do kojih je došla grupa za ljudska prava, istražitelji su mu poslije hapšenja uskratili pristup advokatu, više puta su ga premlaćivali i nisu mu davali neophodne lijekove, sve u cilju da od njega iznude „priznanje".

Navodi se i da mu je uskraćen nezavisno izabrani advokat na suđenju pred Revolucionarnim sudom, koje se sastojalo od dva kratka ročišta u oktobru i novembru 2022.

Na dva pretresa u Krivičnom sudu decembra te godine, advokatu koji mu je dodijeljen odbijen je pristup materijalnim dokazima.

Mahmud Amiri-Mogadam, direktor norveške grupe Iran hjuman rajts, osudio je pogubljenje Gobadlua.

- Lider Islamske Republike Ali Hamnej i njegovo pravosuđe moraju biti pozvani na odgovornost za ovaj zločin", napisao je on na društvenoj mreži X.

Nakon što je u ponedeljak saznala da je pogubljenje neizbežno, aktivistkinja za ljudska prava i dobitnica Nobelove nagrade za mir Narges Mohamadi, osuđena na dugogodišnju kaznu zatvora, pozvala je Irance da izraze solidarnost sa Gobadluovom porodicom.

- Pogubljenje Gobadlua je namerni čin ubistva i zločin, a ćutanje je izdaja - napisala je ona na nalogu na Tredsu koji vodi njena porodica.

(Sead M.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.