7.4.2024. 9:19
0
Desetine hiljada Mađara na ulicama Budimpešte tražilo Orbanovu ostavku
Desetine hiljada ljudi protestvovale su jučer protiv vlade Viktora Orbana u centru Budimpešte, javlja Reuters.

Proteste je predvodio advokat koji je ranije bio blizak vlasti, a nedavno je pokrenuo politički pokret protiv Orbanove vlasti.

Demonstranti su došli do parlamenta i uzvikivali "Mi se ne bojimo" i "Orbane daj ostavku!"

Mnogi su nosili crveno-bijelo-zelene nacionalne boje ili nacionalnu zastavu, simbole koje je protekle dvije decenije Orbanova stranka koristila kao svoje.

- To su nacionalne boje Mađarske, a ne vladine - rekla je 24-godišnja Lejla koja je u Budimpeštu doputovala iz Šoprona, grada na granici s Austrijom.

Proteste je predvodio Peter Magyar (43), bivši suprug Orbanove ministrice pravosuđa Judit Varge, koji planira pokrenuti i vlastitu stranku.

Trojica demonstranata s kojima je razgovarao Reuters rekli su da ih je Magyar privukao jer je bio blizak Orbanovoj vladi i ima unutrašnje znanje o tome kako ona funkcioniše.

- Znali smo da postoji korupcija, ali on to kaže kao insajder i to nam je potvrdio - izjavila je noseći mađarsku zastavu Zsuzsanna Szigeti, 46-godišnja zdravstvena radnica.

Navela je i da je zabrinuta za obrazovni i zdravstveni sistem te zbog korupcije, dodavši kako vjeruje da će se dogoditi promjene.

Magyar je postao poznat u februaru zapaljivim izjavama o funkcionisanju vlade. Objavio je i snimak razgovora s bivšom suprugom u kojoj Varga detaljno opisuje pokušaj višeg saradnika šefa Orbanovog ureda da se umiješa u slučaj s mitom.

Tužioci sada istražuju navode iz tog snimka. Istraga se događa u politički osjetljivom trenutku za Orbana uoči izbora za Evropski parlament u junu i nakon skandala u februaru s pomilovanjem osuđenog za seksualno zlostavljanje djece zbog kojeg su bivša predsjednica i Varga odstupile s dužnosti.

Prema anketi Mediana, koju je objavio magazin HVG sredinom marta, 68 posto birača čulo je da je Magyar ušao u političku arenu, a 13 posto od njih vjerovatno bi podržalo njegovu stranku.

(NAP)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.