14.4.2024. 9:50
0
Iran zaprijetio još jednoj zemlji: “Pomno vas pratimo”
FOTO: screenshot
Izraelski premijer Benjamin Netanyahu obećao je da će njegova zemlja postići pobjedu nakon što je vojska rekla da je oborila gotovo svih više od 300 bespilotnih letjelica i projektila koje je Iran lansirao u oštroj eskalaciji sukoba na Bliskom istoku.

Napad Teherana kasno sinoć, pokrenut nakon navodnog izraelskog zračnog napada na kompleks iranskog veleposlanstva u Damasku 1. aprila u kojem su poginuli časnici elitnog Korpusa čuvara islamske revolucije, povećali su prijetnju šireg regionalnog sukoba, prenosi N1.

Iran se oslanja na napade saveznika u regiji na izraelske i američke ciljeve kako bi pokazao potporu palestinskoj militantnoj skupini Hamas u ratu u Gazi, koji ne pokazuje znake popuštanja unatoč brojnim naporima posredovanja. “Presreli smo, odbili, zajedno ćemo pobijediti”, objavio je Netanyahu na društvenoj mreži X.

Izraelska vojska je objavila da su oružane snage oborile više od 99 posto iranskih bespilotnih letjelica i projektila te da razgovaraju o daljnjim opcijama. Izraelski kanal 12 TV citirao je neimenovanog izraelskog dužnosnika koji je rekao da će biti “značajnog odgovora” na napad.

Iran je upozorio da će u tom slučaju odgovor biti još snažniji od noćašnjeg, a upozorio je Washington da će, u slučaju njegove potpore Izraelu, mete biti američke baze u regiji.

Rat u Gazi koji je počeo Hamasovim napadom na Izrael 7. listopada, pojačao je napetosti u regiji, proširivši se na frontove s Libanonom i Sirijom.  i privlačeći dalekometnu vatru na izraelske mete čak iz daljine – iz Jemena i Iraka. Iranska novinska agencija Fars citirala je izvor koji je rekao da Teheran pomno prati Jordan, koji bi mogao postati sljedeća meta u slučaju bilo kakvih poteza podrške Izraelu

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.