2.8.2023. 10:19
0
"Revolucionarna" pilula uništava sve vrste raka: Počelo je testiranje na ljudima
FOTO: DNK
Predkliničko istraživanje koje se provodi u Sjedinjenim Američkim Državama iznjedrilo je tabletu koja "ubija rak", odnosno koja "uništava" krute tumore, a zdrave stanice ostavlja netaknute, piše Sky News.

Tableta kodnog imena AOH1996 razvija se već 20 godina, a napada kancerogenu varijantu jezgrinog antigena proliferirajućih stanica (PCNA), bjelančevine koja je smještena u jezgri stanica u proliferaciji.

U svoj mutiranoj formi, PCNA je "ključna" za umnožavanje DNK i popravljanje svih "tumora u ekspanziji".

City of Hope, jedna najvećih istraživačkih i zdravstvenih organizacija u SAD, razvija tabletu AOH1996.

- PCNA je poput velikog terminala na aerodromu koji sadržava više punktova za pristup avionima, rekla je profesorica Linda Malkas, jedna od naučnica koja radi na tableti.

Unikatno dugačije
- Podaci sugeriraju da je PCNA koja se nalazi u stanicama raka unikatno drukčija i to nam je omogućilo da osmislimo lijek koji isključivo napada PCNA u stanicama raka, dodala je Malkas.

- Naša je tableta poput mećave koja zatvori ključni terminal na aerodromu. Ona prizemlji sve avione koji nose stanice raka, ustvrdila je Malkas.

Iako su inicijalni rezultati ovog istraživanja obećavajući, ono je za sada pokazalo samo da tableta AOH1996 može onemogućiti rast tumora u staničnim i životinjskim modelima.

Klinička ispitivanja
U toku je prva faza kliničkih ispitivanja na ljudima.

Tableta je efikasno liječila stanice koje su izvedene iz rakova dojke, prostate, mozga, jajnika, grlića maternice i pluća.

Ranije se smatralo da se PCNA ne može napadati lijekovima. Medicinska se zajednica nada da bi pozitivan ishod istraživanja mogao dovesti do razvoja personaliziranih lijekova protiv raka.

(Elmedina H.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.