16.9.2023. 21:29
0
Pas koji "govori" zaludio internet
FOTO: Screenshot
Ovaj neobični pas koji "govori" zaludio je internet. Trogodišnji labrador Koper iz Kalifornije zabrinula je neke ljude jer su uvjereni da je "previše pametna". Njene su snimke viralne na internetu s milionima pregleda i pokazuju da je izuzetno inteligentna životinja.

"Rekla bih da je Koper izuzetno emotivno inteligentna", rekla je vlasnica Tia Herel za "Jam Press" o svom psu. Herel, koja je po struci logoped, koristi potpomognutu i alternativnu komunikaciju koja ne uključuje govor za komunikaciju s Koperom.

Slične uređaje često koriste pojedinci s problemima govora, a pokojni fizičar Stiven Hoking možda je najpoznatiji primjer. Pritiskom na različite dugmiće na ploči u stilu igrice Risk, Koper može izraziti niz potreba i emocija, od gladi preko potrebe za toaletom do opšte tjeskobe.

"Koper je počela koristiti dugmiće kad je imala četiri mjeseca i to joj je stvarno pomoglo. Pritisne ih kako bi tražila različite igračke, raspitivala se gdje su članovi porodice, tražila poslasticu, govorila kako se osjeća, rekla nekome ako je zabrinuta, tražila da se provoza i slično", opisala je.

Herel često dijeli talente svog psa na TikToku gdje ima nevjerojatnih 1.1 milion pratilaca. Gledaoci su zapanjeni njegovom sposobnošću komunikacije, a jedan je obožavalac napisao: "Ovo je nevjerovatno! Kako je vaš pas pametan i lijep."

Neki su se zabrinuli da Koper postaje previše pametna, a la krzneni AI robot.

"Postaje previše inteligentna", upozorio je jedan zabrinuti korisnik interneta, pozivajući se na ideju o naučno-fantastičnim filmovima o čovječanstvu pod šapama gospodara pasa. "Ona samo zna praviti buku da privuče pažnju", narugao se jedan internetski skeptičar.

Sara-Elizabet Bjosier, direktor "Thinking Dog Centera" na Hanter Koledžu, rekla je za "Washington Post" kako vjeruje da "naši psi cijelo vrijeme 'razgovaraju' s nama, ali mi jednostavno ne 'slušamo'."

"Čini se da kratki videozapisi koje vidim na internetu pokazuju da su psi sposobni stvoriti asocijacije između pritiska dugmića i ishoda, ali stvarno je teško reći događa li se još nešto", izjavila je.

Inače, naučnici trenutno razvijaju načine korištenja AI-ja za dekodiranje jezika životinja, prenosi "Index".

Video možete pogledati na sljedećem LINKU. 

(Erna H.)

PAS
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.